Indianentoestanden in baseball

Amerika heeft zijn eigen zwarte pieten-affaire, zo ontdekte ik vanmorgen bij het ontbijt en het ochtend-nieuws en wel in Cleveland. Want Cleveland heeft een baseball team. En ze noemen zich ‘The Cleveland Indians.’

Voormalig logo van The Cleveland Indians: Chief Wahoo

Jerry Howarth, de radiostem van het in Toronto gevestigde baseball team ‘Blue Yays,’ weigert al sinds 1992 de naam ‘Cleveland Indians te gebruiken en noemt het team steevast ‘Cleveland,’ zonder de beledigende ‘Indians’ er aan toe te voegen. Verder weigert Howarth termen te gebruiken als ’tomahawk chop’ en ‘powwow.’

Ook dit jaar is de controverse gaande. Fans van Cleveland beroepen zich op de gebruikelijk redenen om het zo te laten: ‘Traditie en gewoonte!’, en willen hun koosnaam Indians behouden, kwetsbaar als de fans zijn als het op racisme en kolonialisme aankomt. Persoonlijk zou ik er als reden: ‘Het is een kinderfeestje!’, aan toevoegen, maar wie ben ik.

Gelukkig is het racistische Chief Wahoo logo van het Team in Cleveland afgeschaft. Dat is vervangen door de hoofdletter C die, u raadt het al, verwijst naar diezelfde Chief Wahoo. Net zo erg mijns inziens.

Logo van The Washington Redskins
Logo van The Washington Redskins
Heb ik het al over de ‘Washington Redskins’ gehad? Van hetzelfde laken een pak. Ook daar die controverse. Ook daar die kwetsbare mensen die ‘hun’ cultuur en gewoontes willen beschermen. En ook daar een logo waar de oprechte zwarte pieten-fan zich verwant mee kan voelen.

Presentatoren en TV-stations worden opgeroepen te stoppen met noemen van beledigende merknamen als ‘Indians’ en ‘Redskins’. Om zo de namen oninteressant te maken voor de commercie. Want alles draait om de centen van de commercie. En als de reclame inkomsten van die merknamen wegvallen verdwijnen de racistische indianentoestanden in baseball als sneeuw voor de zon.

Bron: The Washington Post. Ook The CBC maakt er gewag van.