India ging plat door de grootste staking ooit

Met wellicht de grootste staking ooit toonden de Indiase vakbonden dat het hen menens is. Zij willen dat er een einde komt aan het neoliberaal beleid dat openbare diensten privatiseert en werknemersrechten schendt.

Naar schatting namen meer dan 150 miljoen werknemers deel aan de staking die een groot deel van de Indiase economie paralyseerde. De meeste scholen bleven dicht, er reden geen treinen of bussen en ook heel wat IT-bedrijven sloten preventief de deuren.

De vakbonden mobiliseerden rond 12 eisen die ze vorig jaar voorlegden aan de regering. Er werd onder andere gewerkt via sociale media met de hashtag #strikehard. Zij vragen onder meer sociale zekerheid voor de werknemers in de informele sector en een substantiële verhoging van het minimumloon. In een poging om de staking te dwarsbomen had de regering nog snel het minimumloon verhoogd, maar dat mocht niet baten.

Het is al de vierde keer dat de vakbonden met de spierballen rollen sinds ze in 2009 de handen in elkaar sloegen. Enkel de vakbond die gelieerd is aan de regerende hindoe-nationalistische partij BJP van premier Narendra Modi deed niet mee aan de actie. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be