Imagoschade door rechts kabinet en gedrag Wilders?

Vorige maand was er een bijeenkomst van de Adviesraad Internationale Vraagstukken waarin ook veelvuldig werd gesproken over de reputatie van Nederland in het buitenland en in hoeverre die schade op loopt vanwege een rechts kabinet en een schreeuwende Geert Wilders.

Waar ik wat vraagtekens bij zet is de vergelijking met Oostenrijk en Denemarken. Dat die landen er toch ook niet zo’n last van hadden?
Ik heb even wat gezocht en vond de volgende cijfers:
Uitvoer: Oostenrijk – 70 miljard in 2001; Denemarken – 58 miljard in 2003; Nederland – 365.1 miljard in 2005; Invoer: Oostenrijk – 74 miljard in 2001; Denemarken – 50,7 miljard in 2003: Nederland – 201.2 miljard in 2001 (alles in euro’s).
Aantal inwoners: Oostenrijk – 8,2 miljoen; Denemarken – 5,5 miljoen; Nederland – 16,5 miljoen

Gezien de cijfers is de handel groter in Nederland dan in de andere twee genoemde landen. Aangezien we ook bedrijven hebben (zoals baggeraars) die met grote werken bezig zijn in Islamistische landen, lijkt het mij verstandig dat we het niet gaan proberen of dat geschreeuw van Geert wel of geen schade op gaat leveren. Met zijn 16,5 miljoen zijn we wel afhankelijk van die handel, als die minder wordt, is het slecht voor ons allemaal.

Kortom: ik stem tegen het geschreeuw! 👿