IKEA knijpt ogen dicht voor  sociale dumping 

De transportvakbond BTB voert samen met de collega’s in Nederland al enkele dagen actie voor verschillende IKEA-winkels om de sociale dumping bij transport van IKEA-meubels aan te klagen. De chauffeurs werken in heel Europa via onderaannemingen in slechte omstandigheden en tegen dumpingtarieven. IKEA is minstens mee verantwoordelijk voor de situatie van deze vrachtwagenchauffeurs”, vindt BTB.

“De chauffeurs van de transportfirma’s die IKEA inhuurt, worden door hun werkgever verplicht om maandenlang aan een stuk te werken, leven en slapen in hun vrachtwagen. De chauffeurs worden uit Oost-Europa met busjes overgebracht. Ze werken aan Oost-Europese loon- en arbeidsvoorwaarden, dit in tegenstrijd met het Europese principe “gelijk werk, gelijk loon”.

Een schrijnend geval kwam enkele geweken aan het licht in Metz waar een Oost-Europese chauffeur dood werd teruggevonden in zijn vrachtwagen. Hij bleek al enkele dagen overleden te zijn. Een andere chauffeur moest onmiddellijk in dezelfde vrachtwagen verder rijden. De Franse vakbond CGT voerde daarom actie voor de IKEA-winkel in Metz.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be