Ierse visindustrie gebruikt migranten als moderne slaven

Afrikaanse en Aziatische imigranten worden stelselmatig uitgebuit op Ierse vissersschepen. Hen wordt verboden zonder toestemming van de kapitein het schip te verlaten, ze verdienen minder dan de helft van het wettelijke minimumloon, moeten vaak dagen achter elkaar werken zonder te kunnen slapen en hebben geen recht op rustdagen. Het soort arbeidsomstandigheden waarbij Halbe Zijlstra duizelig van vreugde wordt, zeg maar.

Volgens de Guardian, dat zelfstandig onderzoek deed naar de arbeidsomstandigheden van immigranten,  is er soms zelfs sprake van regelrechte slavernij. De krant noemt het voorbeeld van een visser uit Ghana, die onder valse voorwendselen naar Ierland werd gelokt. Eenmaal aan het werk op een vissersboot werd hem zijn loon onthouden, moest hij vaak twee dagen achtereen zonder slaap werken en werd het hem verboden het schip te verlaten. Soms kreeg hij niet te eten wanneer de boot zich op zee bevond.  Slaveryimages

De Guardian baseert zich niet alleen op getuigenverklaringen, maar ook op undercover werk in Ierse havens en officiële documenten.

Lees verder bij The Guardian