Identiteit dader aanslag in Londen nog steeds niet bekendgemaakt

240px-Hdr_parliament
Westminster en Westminster Bridge. Illustratie: Wikipedia.

De identiteit van de man die die gisteren bij een aanslag in Londen drie mensen doodde, is nog steeds niet bekendgemaakt. Het enige wat de Britse regering wil zeggen is dat de dader een bekende is van de veiligheidsdiensten. Volgens Minister van Defensie Michael Fallon houdt de aanslag verband met ‘islamitisch terrorisme’. Momenteel wordt onderzocht of de man alleen handelde, of dat hij deel uitmaakte van een netwerk.

De politie heeft in de vroege ochtend een inval gedaan in één of meerdere woningen in Birmingham. Daarbij zijn zes mensen gearresteerd. De auto van de dader zou volgens sommige berichten in Birmingham gehuurd zijn. De politie weigert om voor de hand liggende redenen daar verder mededelingen over te doen.

Op ISIS chats werd gisteren feest gevierd, maar de officiële kanalen van de jihadistische groep zwijgen in alle talen. Al Bayan – het radiostation van ISIS – wijdde vanochtend zelfs geen woord aan de aanslag.

De stilte in de jihadistische hoek lijkt erop te wijzen dat de aanslag van tevoren niet bekend was aan ISIS. Het operationele vermogen van ISIS in Engeland is volgens de Britse veiligheidsdiensten beperkt. De politie gaat er voorlopig vanuit dat de dader een”lone wolf” was, wat overigens niet wil zeggen dat anderen in het Britse radicaal-islamistische circuit van tevoren niet op de hoogte waren van het voornemen van de dader.