Iberische lynx met EU-geld voor uitsterven behoed

Ruim vijftien jaar geleden was de Iberische lynx op sterven na dood. Slechts 94 dieren waren er nog over, maar met hulp van de Europese Unie heeft Spanje een klein wonder laten geschieden.

Volgens de laatste telling zijn er nu 686 Iberische lynxen. Ze zijn gesignaleerd tot ver buiten Andalusië waar de laatste exemplaren zich ophielden. Terwijl natuurvrienden elkaar feliciteren is in Spanje wel enige discussie ontstaan over de kosten van deze reddingsoperatie.

Die belopen alles bij elkaar, zo meldde de krant El País, 100 miljoen euro. Dat is inclusief de aankoop van vier speciale fokdomeinen en de aanschaf van 60.000 konijnen*) die werden losgelaten in het jachtgebied van de lynx. De konijnenstand was daar namelijk dramatisch verminderd als gevolg van de fatale konijnenziekte myxomatose.

– Lees verder bij de bron, het AD

*) Het konijn zou met recht Iberische aardhaas mogen heten, want zij komen oorspronkelijk ook van het schiereiland. Alleen is het dier door de mens over de wereld verspreid geraakt en dus blijkbaar in zijn oergebied zeldzaam geworden.