Hulde! EU pakt Polen aan

Jarosław Kaczyński

De EU dreigt met maatregelen tegen het autoritair-conservatieve bewind in Polen. De regering is sinds haar aantreden in 2015 bezig om in navolging van Poetin en de Hongaarse premier Orbán de liberale rechtsstaat geleidelijk af te schaffen. Momenteel ligt er een voorstel de benoeming van rechters voortaan in handen te leggen van het parlement en de Minister van Justitie. Het laat zich raden wat dat betekent voor de onafhankelijkheid van de derde macht.  Al eerder probeerde de rechtse regering de onafhankelijkheid van de ‘linkse’ publieke omroep in te perken, iets dat ook door Nederfascisten als Thierry Baudet regelmatig bepleit wordt.

De EU dreigt nu bij monde van Eurocommissaris  Jourová de subsidies aan Polen stop te zetten.Al eerder pleitte haar collega Frans Timmermans voor maatregelen tegen Polen, wanneer dat land blijft weigeren zich te conformeren aan de liberale (en dat bedoelen we in dit geval positief) spelregels.

Helaas kunnen lopende subsidies niet stopgezet worden. Eventuele maatregelen zouden pas in 2021 in kunnen gaan. Voor de Poolse economie zou het stopzetten van de subsidies een zware klap zijn.

In het Poolse parlement was het vannacht weer ouderwets raak. Tijdens de behandeling van het hervormingsvoorstel (kuch) bestormde de conservatieve leider Kaczyński het spreekgestoelte om de oppositie voor rotte vis uit te maken. Volgens Kaczyński zijn dat stuk voor stuk ‘ellendige verraders’ die hoogstpersoonlijk verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn broer, Lech Kaczyński. De laatste kwam in 2010 bij een vliegtuigongeluk om het leven. Rechts is traditioneel dol op krankzinnige complottheorieën en in Polen is dat niet anders: volgens veel conservatieven betrof de dood van Lech Kaczyński geen ongeluk, maar een aanslag.