HRW: Turkije heeft media monddood gemaakt

Recep_Tayyip_Erdoğan_June_2015De Turkse overheid heeft de onafhankelijke media in het land zo goed als monddood gemaakt in een poging kritiek te onderdrukken. Dat besluit mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport.

Het rapport beschrijft in 69 pagina’s hoe de Turkse regering de onafhankelijke media het zwijgen oplegt. Ankara maakt daarbij ook gebruik van het gerechtelijke apparaat om journalisten te vervolgen en op te sluiten wegens terrorisme, publieke beledigingen en misdaden tegen de staat, zegt Human Rights Watch (HRW).

Daarnaast zijn er ook bedreigingen en zelfs fysieke aanvallen op journalisten en mediaorganisaties, probeert de overheid de journalistieke onafhankelijkheid te beïnvloeden en oefent ze druk uit om bepaalde journalisten te ontslaan. In sommige gevallen neemt ze mediabedrijven over of laat ze die sluiten, in andere gevallen beperkt ze de toegang tot de frequenties of legt ze boetes op.

148 journalisten
“De systematische inspanning van de Turkse overheid en de president om de media het zwijgen op te leggen heeft alles te maken met het vermijden van publiek toezicht”, zegt Hugh Williamson van HRW. “Als 148 journalisten en mediawerkers in de gevangenis zitten en 169 media gesloten zijn onder de noodtoestand, is het duidelijk dat Turkije moedwillig de basisprincipes van mensenrechten en de rechtstaat met de voeten treedt.”

Voor HRW is het duidelijk dat de Turkse regering het niet alleen heeft gemunt op media die ervan verdacht worden banden te hebben met de Gülen-beweging, maar ook pro-Koerdische media en onafhankelijke media die kritisch zijn voor het beleid. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be