HRW: Turkije-deal verergert psychische problemen bij asielzoekers

De Turkije-deal die Europa gesloten heeft om de komst van vluchtelingen naar Griekenland te stoppen, heeft een verwoestende impact op het geestelijke welzijn van migranten en vluchtelingen die vast zitten op de Griekse eilanden. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Uit onderzoek dat werd gedaan in mei en juni van dit jaar op het eiland Lesbos, blijkt dat de mentale gezondheid van duizenden migranten en vluchtelingen verslechtert. De onderzoekers maken melding van zelfverwonding, suïcidepogingen, agressie, angst en depressie. Dit zou veroorzaakt worden door het Griekse beleid deze mensen vast te houden op de eilanden, vaak onder slechte omstandigheden, om zo een snelle terugkeer naar Turkije te faciliteren.

“De psychologische gevolgen van oorlog, versterkt door de zware omstandigheden op de Griekse eilanden en de onzekerheid, zijn misschien niet zichtbaar als fysieke wonden, maar ze zijn niet minder levensbedreigend”, zegt Emina Ćerimović, onderzoeker bij HRW. “De Europese Unie en Griekenland moeten onmiddellijk iets doen aan deze stille crisis om verdere schade te voorkomen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be