Hoofddoek en Kafka

“La démocratie, ce n’est pas la loi de la majorité, mais la protection de la minorité”, is één van mijn favoriete citaten van Albert Camus. Dit principe is ook wat men in democratieën zoals in België, wel eens inconsequent en/of inconsistent, probeert na te streven.

Maart 2015 begeef ik me op vraag van de administratie aan de loketten van stadhuis Gent om mijn Belgische identiteitskaart te vernieuwen. Door het vochtig en regenachtig weer waren mijn haren wild gekruld. Om mijn krullen wat plat te duwen, hun volume te temmen, trek ik mijn sjaal over mijn hoofd.

Eenmaal aan het loket vraag ik of ik de keuze heb om met een hoofddoek een nieuw paspoort aan te vragen. De loketbediende bekeek me even aarzelend en zei: “Het hangt af van hoe je jouw hoofddoek draagt”. Enigszins verbaasd door haar antwoord, vraag ik haar: “Op hoeveel verschillende manieren kan men een hoofddoek dragen en welke manier is de juiste?” Hierop antwoordde ze dat de manier waarop ik het droeg, geen echte hoofddoek was. Ik droeg eerder een sjaal over mijn hoofd dan een hoofddoek, meende ze.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be