Hongaarse regering voert ranzige campagne tegen vluchtelingen. Europa sluit de ogen

In Hongarije jagen milities onder leiding van een burgemeester op vluchtelingen. De regering hangt ondertussen overal affiches uit met leugenachtige racistische slogans. De Europese leiders zwijgen als vermoord.

In juni postte Toroczkai Laszlo, de burgemeester van het Hongaarse grensdorp Ásotthalom, een foto op Facebook. Op de grond liggen drie jongemannen, hun handen op hun rug gebonden. Toroczkai Laszlo schrijft er bij: ‘Ásotthalom Beschermingsmilitie vs gewelddadige indringers: 1 – 0’.

De populaire burgemeester (hij staat aan het hoofd van een dorpje met 5000 inwoners maar wordt op Facebook gevolgd door meer dan 40.000 fans) die ook de vice-voorzitter van de onbeschroomd fascistische partij Jobbik verspreidt al maanden dergelijke foto’s. Sinds vorig jaar staat er een metershoog hek met prikkeldraad op de 175-kilometerlange grens tussen Hongarije en Servië. Laszlo richtte een militie op die de grens bewaakt. Ze jagen op vluchtelingen die toch de grens weten over te steken.

Vluchtelingen is een term die Laszlo en de zijnen nooit zullen gebruiken. Zij hebben het altijd over indringers en potentiële terroristen. De militie van de burgemeester krijgt navolging in andere grensdorpen. Voor de duidelijkheid, dit is ook ‘onze’ grens, de grens van de Europese Unie.

Geslagen
Wat er met de vluchtelingen gebeurt eens ze opgepakt zijn, weet niemand. Of tenminste, daar wordt door Laszlo niet over gecommuniceerd. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde in juli wel een rapport over het Hongaarse vluchtelingenbeleid. “Mensen die Hongarije binnenkomen zonder toestemming werden gruwelijk geslagen en terug over de grens gezet, kinderen en vrouwen inbegrepen”, schreef Human Rights Watch op basis van getuigenissen.

Wat in het dorpje Ásotthalom gebeurt, is geen uitwas. Het is een bewust beleid van de Hongaarse autoriteiten, schrijft Lydia Gall, onderzoekster bij HRW. “De autoriteiten hopen zonder twijfel dat dergelijke misbruiken toekomstige vluchtelingen zullen afschrikken.”

In 2014 kwam Jobbik met 23 zetels van 199 in het Hongaars Parlement. De fascisten zijn ook de tweede grootste Hongaarse fractie in het Europees Parlement. Fidesz, de regeringspartij van premier Orban, heeft zich nooit gedistantieerd van dit openlijke fascisme. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be