Hommels verdwijnen door pesticiden en klimaatverandering

Een nieuwe studie bewijst dat de geleidelijke verdwijning van de belangrijke bloembestuivers als bijen en hommels niet alleen te wijten is aan het gebruik van pesticides, maar ook aan de klimaatverandering.

In de Benelux leven ongeveer 30 soorten hommels, die zich onderscheiden van gewone bijen door een groter lijf en weelderige beharing, wat hen beter bestand maakt tegen koude temperaturen. Ze zijn daardoor echter ook extra gevoelig voor de opwarming van het klimaat.

De laatste jaren gaan hommels, bijen en andere bestuivende insecten er flink op achteruit door bijenziektes, gebrek aan bloemen en door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat is niet alleen een ecologisch probleem, maar vooral een ramp voor de land- en tuinbouw. Bijen en hommels bestuiven drie kwart van de belangrijkste landbouwgewassen, zoals appels, citrusvruchten, tomaten, druiven, olijven, bonen, komkommers, noten en kruiden. Een nieuwe studie toont aan dat de achteruitgang van de hommelpopulatie ook aan de klimaatverandering te wijten is.

De manier waarop de meeste dieren zich aanpassen aan het veranderende klimaat toont een vast patroon. Ze verhuizen naar de gebieden die overeenkomen qua leefmilieu met de gebieden waar ze vroeger leefden. Waar de polen ooit te koud waren voor sommige soorten, zien we door de opwarming van het klimaat dat ze zich daar nu toch gaan nestelen. Dat geldt voor alle klimaatzones op aarde behalve aan de evenaar. Soorten die al altijd rond de evenaar woonden, hebben de neiging om daar gewoon te blijven.

Hommels blijken dat aanpassingsvermogen niet te hebben. Ze blijven ter plaatse en sterven uit, dat is verontrustend volgens de studie in het wetenschappelijk tijdschrift Science. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be