Hoe wetenschap bloeide onder de islam

De tentoonstelling 1001 Inventions: Rediscovering the Muslim World toont en analyseert honderden wetenschappelijke prestaties, op het gebied van wis- en natuurkunde, astronomie, geografie en geneeskunde. Wie moslims als ‘achterlijk’ ziet, weet na een bezoek dat islamitische wetenschappers eeuwen voor lagen op het Westen.

Vanaf de negende tot en met de dertiende eeuw strekte de islamitische wereld zich uit van Spanje tot India. In deze periode maakte de islamitische beschaving een ongekende wetenschappelijke, culturele en filosofische ontwikkeling door. De tentoonstelling 1001 Inventions verkent deze wetenschappelijke prestaties. Met veel interactieve displays en video’s worden belangrijke islamitische wetenschappers, onder wie wiskundigen, scheikundigen, astronomen, sociologen, kunstenaars en ambachtslieden gepresenteerd.

Wiskunde, astronomie, geografie
Een van de eerste grote islamitische wiskundigen was Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi. Hij was van Perzische afkomst en leefde tussen 780 en 850. Een van zijn grootste bijdragen was de verspreiding van het Indiase numerieke systeem. Hij introduceerde het getal nul in de wiskunde, vier eeuwen voor dit in West-Europa gebeurde.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu