Hoe neder is Nederland?

napVandaag is het de internationale dag voor de rechten van de mens. Daar merk je in Nederland niet zo heel veel van. Amnesty International organiseert een landelijke dag waar je op verschillende plekken brieven kunt schijven om politieke gevangenen vrij te krijgen. Voor de rest het bekende spektakel van open deuren en holle uitspraken in politiek en media, zonder dat het echt wat oplevert in de zin dat iets bij mensen doordringt. Tegenwoordig is de gedachte in Nederland populair dat mensenrechten weliswaar universeel en fundamenteel zijn, maar dat de overheid zich er niet mee mag bemoeien, want dat zou de vrijheid van burgers aantasten. Het is illustratief voor het conservatieve rechtspopulisme dat Nederland en het westen in haar greep houdt. Men laat zich (weer) gemakkelijk misleiden door stoere taal en oorlogsretoriek en de roep om de sterke man wordt weer luider. Mensenrechten zijn dan alleen maar een obstakel.

In het huidige gure klimaat is de reactie van vele burgers dat de schending van mensenrechten van politieke gevangenen in andere landen misschien heel erg is, maar niet zo erg als dat juist de mensenrechten van ‘echte’ Nederlander worden bedreigd door de EU, vluchtelingen, moslims en communisten die ook nog eens allemaal nazi’s, pedofielen en zakkenvullers zijn. Democratie betekent vandaag de dag, in de context van alomtegenwoordige sociale media, dat je kunt zeggen wat je wilt, niet om een gesprek aan te gaan over inhoud, maar om een mening te geven en daarmee een gevoel van een sensationele erkenning te krijgen. Het is wat Sacha Lobo zo treffend in Der Spiegel ‘Nichtdiskurs’ (niet-discours) noemt. Als voorbeeld citeert hij: “Met Creationisten over Evolutie te discussiëren is als een duif die schaak speelt. De duif gooit de schaakstukken om, schijt op het schaakbord en vliegt dan terug naar haar zwerm om haar overwinning te vieren.”

Zo heeft mevrouw Marjolein Faber van de PVV in samenwerking met GeenStijl het voor elkaar gekregen dat er geen etentje zou zijn waarbij Syrische vrouwen zouden koken bij een zorginstelling in Nijmegen. De PVV vierde dat als een overwinning van “het verzet”. Het verzet is dus volgens sommigen niet langer een middel tegen onderdrukking, maar juist een middel tot onderdrukking, zolang je mensen maar wijs maakt dat ze worden bedreigd door de aanwezigheid van ongewenste vreemdelingen en het idee voedt dat er een complot is tegen ‘het volk’. Dat te kunnen zeggen, dat is pas vrijheid. Zodra mensen elkaar zulke ideeën gaan wijsmaken en vervolgens asielzoekers, journalisten en politieke tegenstanders met succes bedreigen en intimideren wordt dat gevierd als een politieke overwinning en verheugt men zich op de volgende intimidatie en bedreiging.

Hetzelfde patroon zie je bij de VVD, zij het iets subtieler. Fred Teeven (Justitie en Veiligheid) heeft in zijn toenmalige functie als officier van justitie de georganiseerde misdaad miljoenen toegeschoven, maar deed het “voor volk en vaderland”. Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) heeft zijn best gedaan om vervolgens alles onder het tapijt te vegen, met steun van Edith Schippers (Gezondheidszorg) die sprak van een samenzwering tegen de VVD en Anouschka van Miltenburg die een brief van een klokkenluider uit het Ministerie van Justitie en Veiligheid in de papierversnipperaar liet verdwijnen. Hun partij, de VVD, won de laatste verkiezingen met slogans als “Meer straf en minder begrip voor criminelen” en heeft mazzel dat er zoiets bestaat als DAESH of IS. Rutte: “Wij zijn in strijd met het ultieme kwaad. Die strijd gaan we winnen.” De eigen corruptie dient blijkbaar een goed doel. Het verontruste volk is bovendien toch al bezet met klagen over vluchtelingen.

In de VS zet Donald Trump zijn zegetocht onverdroten voort. Iedere keer wanneer hij gehandicapten, minderheden, immigranten en vrouwen beledigt en schoffeert ziet hij zijn populariteit weer stijgen. Hij wil de 2 miljoen moslims in de VS preventief opsluiten totdat duidelijk is wat ze van plan zijn. Ook heeft hij voorgesteld om internet af te sluiten zodat terroristen geen vrij spel meer hebben. Net als zijn Europese soortgenoten wil hij de VS afsluiten door er een hek omheen te plaatsen. Ook in Nederland vinden veel mensen Trump fantastisch. Geert Wilders twitterde dat Trump dapper was nadat hij had voorgesteld om de grenzen te sluiten voor moslims. En dat hij natuurlijk gelijk had, want Geert zegt dat ook al jaren. Er werd zelfs gespeculeerd dat Trump bij Wilders heeft afgekeken, want hij gebruikt immers dezelfde woorden.

Traditioneel wraaklustig Nederland is ondertussen bekomen van de Sinterklaasperikelen. Eind 1944 werd de Amerikaanse bevrijders beloofd dat er geen Zwarte Pieten zouden meedoen met de Sinterklaasvieringen in bevrijd Nederland. Aanleiding was een protest van de Amerikanen dat zwarte soldaten zich beledigd voelden door wat de Nederlanders een onschuldig grapje noemden. De Amerikanen wisten met succes de Nederlanders ervan te overtuigen “dat er grapjes zijn, die anderen met den beste wil van de wereld niet onschuldig kunnen opvatten, hoe goed ook bedoeld.” Het resultaat was de verzekering dat zolang er “negersoldaten” in Nederland zouden zijn er geen zwartgeverfde personen buiten zouden lopen. Dat waren nog eens tijden. Of er eind 1944 in bevrijd Nederland ook een vuurwerkverbod was hebben de archieven nog niet prijsgegeven.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.