Hoe je als journalist van gewone pompen chemische wapens maakt

“De chemische wapens die Assad in Syrië tegen zijn bevolking inzette, waren gemaakt van glycol en teflonpompen uit Nederland”. Dat schreef Ewoud Butter in een artikel in Zaman Vandaag.

Ik vroeg hem gisteren op Twitter of hij bewijs had dat Assad chemische wapens inzette en wees hem daarnaast op het feit dat teflonpompen gewone pompen zijn die in uiteenlopende industrieën (o.a. chemische fabrieken, zuivelfabrieken, boerderijen, inktfabrieken etc. etc. ) worden gebruikt. Hoewel je ze niet bij de Gamma zult vinden zijn pompen met een teflon coating net zo gangbaar, divers en breed inzetbaar als welke andere industriële component dan ook: thermokoppels, verwarmingselementen of roerwerken. Nederland importeert jaarlijks tientallen zo niet honderden van dit soort pompen. Google naar leveranciers en je vindt Verder of een lokale shop van Tapflo. Zoek nog wat verder en je vindt hele webshops waar je ze uit voorraad kunt bestellen.

allepoEwoud reageerde nauwelijks inhoudelijk maar verwees naar een artikel in het AD. Maar daar kan-ie zijn stelling niet op hebben gebaseerd. In dat artikel zegt Ploumen immers: “Of deze goederen ook daadwerkelijk zijn ingezet, hebben we niet kunnen vaststellen”. Later kreeg ik nog een linkje (PDF alert!) waarin kamervragen over dit soort pompen gesteld worden. Maar ook uit dit document blijkt geen enkel verband tussen deze standaardpompen en productie van chemische wapens. Mind you, zes standaardpompen die bijna overal te koop zijn en die ingezet kunnen worden in bijna elke bedrijfstak, worden zonder enig spoor van bewijs niet alleen in verband gebracht met de productie van chemische wapens, maar zelfs tot onderdeel van chemische wapens gebombardeerd. Ik citeer nogmaals:

“De chemische wapens die Assad in Syrië tegen zijn bevolking inzette, waren gemaakt van glycol en teflonpompen uit Nederland”.

Voelt u ‘m?

De eerste zin is geen feit, maar een veronderstelling. Naast een shitload aan westerse propaganda (John Kerry) bestaat objectief gezien alleen flinterdun bewijs dat Assad chemische wapens heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking. Er zijn berichten dat hij chlorine in barrel bombs zou hebben ingezet, maar hard bewijs daarvoor ontbreekt. Dergelijke berichtgeving past uiteraard prima in de agenda om Assad weg te werken, maar daarmee zijn de berichten nog geen bewijs en houdt een dergelijke stelling objectief gezien geen stand. De toevoeging ‘naar verluidt’ zou al een hoop goed gemaakt hebben.

Omdat er al genoeg door anderen wordt gepolariseerd, kiezen wij voor de nuancering.

En zelfs als er hard bewijs zou zijn dat Assad inderdaad chemische wapens heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking, dan blijkt nergens uit dat die wapens met glycol zijn gemaakt en nergens blijkt ook uit dat die pompen daarbij zijn gebruikt of zelfs als onderdeel(!) hebben gefungeerd zoals de stelling van Butter suggereert. Als er had gestaan “…waren gemaakt van glycol en thermometers uit Nederland”, had iedereen zijn wenkbrauwen gefronst, maar omdat de elkaar citerende journalisten en kamervragenbeantwoorders kennelijk geen flauw benul hebben van wat teflonpompen zijn en ook geen moeite doen om het na te vragen én het meerendeel van hun lezers ook geen sjoege heeft,  promoveert zo’n teflonpomp in de perceptie van de argeloze lezer naar een of ander geavanceerd zeldzaam instrument in de orde van een ultra-centrifuge voor het verrijken van uranium.

netjes

Je zal maar pompenleverancier zijn en in 2003 wat teflonpompjes hebben verkocht aan een zeepfabrikant in Aleppo zodat ie loog kan verpompen, en voordat je ’t weet sta je in de krant als leverancier van onderdelen van chemische wapens. Gelukkig is er nog alle tijd voor nuance.