Hoe Israel een onderzoek frustreert en Nederland dat laat gebeuren

Op vrijdag 20 juli van dikt jaar landde om 11.35 uur op het Ben Gurion vliegveld in Israel een vliegtuig met aan boord onder meer de Nederlandse Lydia de Leeuw. Ze ging naar Israel in het kader van een onderzoek naar de handelsstromen naar Europa die te maken hebben met de economie van de Israelische bezetting. De Leeuw is criminologe en jurist en werkt als onderzoekster bij SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen). De Nederlandse overheid betaalt mee aan het onderzoek.

De Leeuw werkte eerder aan een rapport over de Israelische gaswinning, waarbij mogelijk ook gas wordt onttrokken aan een gasveld voor de kust van de door Israel bezette Gaza-strook, en misschien  ook aan velden voor de kust van Libanon. Het rapport is redelijk explosief materiaal. Het gaat om gas waar Israel, zonder dat er akkoorden over zijn gesloten, geen recht op heeft.
Als de Leeuw uitstapt wordt ze nog vóór de douane opgewacht door een dame die haar vraagt naar een speciaal vertrek rechts in het vliegveldgebouw te gaan. Als ze daar binnenstapt ligt haar dossier al op tafel. Later blijkt ook dat, enkele minuten voordat het vliegtuig waarin zij aankwam landde, de Israelische ministers Gilad Erdan (Veiligheid) en Aryeh Deri (Binnenlandse Zaken) gezamenlijk een verklaring de lucht in hadden gestuurd. Daarin werd De Leeuw de toegang tot Israel geweigerd, omdat ze (en hier vermeld ik wat ik op dit blog overschreef van de rechtse site Arutz7) ”meermalen [had] meegewerkt aan BDS activiteiten, werkt aan het delegitimeren van Israel en bij verschillende gelegenheden [heeft] opgeroepen tot een boycot van Israel”.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist