Hoe een ochlocratie werkt

themassesEen ochlocratie is het mooie Griekse woord voor wat we in toenemende mate in onze dagelijkse politieke omgeving tegenkomen, de ontaarde vorm van democratie waarin alleen naar de opvattingen van de niet denkende massa geluisterd wordt: een ploertocratie, zo u wilt. In de VS zijn ze dit stadium reeds voorbij, daar heeft het er alle schijn van dat een kakistocratie de boel gaat overnemen: de heerschappij van de minst geschikten.

In de context echter van de in Europa door Brexit-aanhangers, en in Nederland door Geert en zijn mallotenclub, groeiende tendens om de massa de teugels in handen te geven stuitte ik tijdens mijn obsessieve zoektocht naar nieuws en de zin van het (mijn) leven op het volgende. Van Facebook, nota bene, en via twitter en ondergetekende bij u in de nieuwsdoos gefrommeld:

czlripexcaavtb6

Hoe een ochlocratie werkt:

 1. Eis cake.
 2. Als je niet onmiddellijk cake voorgeschoteld krijgt: roep harder om cake.
 3. Intimideer en bespot iedereen die voorstelt om wellicht eerst je avondeten op te eten.
 4. Negeer bewijsvoering van experts die je wijzen op het feit dat teveel cake niet goed voor je is; verzin statistieken die het tegendeel ‘bewijzen.’
 5. Krijg cake van mensen die zo moe zijn van het proberen om redelijk met je te praten dat ze alles doen om je maar je kop te laten houden.
 6. Noem iedereen die op z’n minst probeert om te zorgen voor een veilig eetbare cake een ‘verrader.’
 7. Blijf cake eisen.
 8. Maak iedereen die er op wijst dat je al cake hebt belachelijk
 9. Douw handenvol cake in je mond, kauw met een hoop herrie terwijl je je verkneukelt.
 10. Verslik je.
 11. Verwacht van degenen die je uit hebt gelachen omdat ze je waarschuwden dat dit zou kunnen gebeuren dat ze een Heimlich Manoeuvre uitvoeren.
 12. Zeg dat het hun schuld is dat je je verslikte, omdat ze je cake hebben gegeven.
 13. Eis meer cake.

In dit voorbeeld is de cake natuurlijk Brexit, maar in mijn beleving is dit lijstje toepasbaar voor vrijwel alle domme dingen die domme mensen eisen, omdat ze door een slecht werkende massamedia domme opvattingen door de strot gedouwd krijgen.