Hoax: Zweden doet kerstverlichting in de ban

Diverse extreemrechtse websites hebben de afgelopen dagen gemeld dat Zweden onder druk van moslim-immigranten kerstverlichting in de ban zou hebben gedaan. Zo noemde de extreemrechtse complotsite InfoWars het zelfs een “capitulatie voor de islam”. Wanneer InfoWars de aanval inzet, volgt de rest van het rechtse imbecielenleger meestal snel. Zo ook nu: op extreemrechtse sites is het zogenaamde Zweedse verbod op kerstverlichting inmiddels niet alleen een vaststaand feit, maar ook het zoveelste teken dat de Europese beschaving op de rand van de afgrond balanceert.

De feiten: op 23 oktober berichtte de Zweedse nieuwssite SVT dat Trafikvertet, een overheidsorgaan dat het Zweedse transportnetwerk onderhoudt, gemeenten verbiedt nog langer kerstverlichting op te hangen aan lantaarnpalen. Volgens Trafikvertet levert die gewoonte inmiddels niet alleen een aanzienlijk veiligheidsrisico op, maar laten gemeenten Trafikvertet ook nog eens vrolijk opdraaien voor de stroomkosten. Vroeger werden de wegen beheerd door de gemeenten, maar dat beheer is inmiddels overgedragen aan Trafikvertet. Volgens een woordvoerder van de overheidsinstelling zijn “de lantaarnpalen niet ontworpen om het gewicht van de verlichting te dragen. Bovendien zijn wij wettelijk verplicht iets dat er niet hoort te verwijderen”.

Voor kleine gemeenten is dit natuurlijk uitermate vervelend en je bent geneigd te denken dat Trafikvertet zich wat minder bureaucratisch op had moeten stellen. Met migranten en de islam heeft het echter helemaal niets te maken: het is niet meer dan een conflict tussen een starre, bureaucratische overheidsinstelling en lokale gemeenschappen, dat met wat goede wil van beide kanten prima opgelost had kunnen worden.