Hoax: nieuws over 900 dronken vluchtelingen blijkt verzonnen

Screenshot Martin Bosma
De fascistische haathoaxer Martin Bosma

In tegenstelling tot hetgeen o.a. Bild beweerde, hebben zich op oudejaarsnacht in Frankfurt geen ongeregeldheden voorgedaan waarbij vluchtelingen betrokken waren. Bild berichtte aan de hand van getuigenverklaringen dat een horde dronken vluchtelingen de Frankfurter binnenstad onveilig had gemaakt, waarbij o.a. vrouwen aangerand zouden zijn.

De Frankfurter politie keek vreemd op van al die berichten en – vermeende – getuigenverklaringen omdat bij hen niets bekend was over ongeregeldheden. Oudejaarsavond in Frankfurt was juist uitgesproken rustig verlopen.

Bild berichtte onder de kop “Sex-Mob tobte in der Freßgass” op 6 februari over dit gebeuren, waarbij het tijdschrift zich vooral beriep op café-eigenaar Jan Mai. Mai is eigenaar van de bar “First In”. Volgens hem had een vijftigtal jonge mannen met “een Arabisch uiterlijk” die nacht huisgehouden in zijn café, waarbij ze vrouwen aangerand zouden hebben en met andere gasten op de vuist zouden zijn gegaan. Mai’s verklaringen werden ondersteund door een kelner en ene mevrouw Irina A., die beweerde tussen de benen en bij de borsten gegrepen te zijn. Een 900 mensen tellende groep “merendeels dronken vluchtelingen” die niet toegelaten werd tot “First In” zou vervolgens al rellend door de binnenstad getrokken zijn.

Andere tijdschriften die op onderzoek uitgingen in Frankfurt hoorden van horeca-eigenaren en – medewerkers juist dat het in de binnenstad van Frankfurt opvallend rustig was geweest. Het wantrouwen werd nog gevoed toen bleek dat Mai een uitgesproken sympathisant is van de extreemrechtse bewegingen Pegida en AfD. Toen de politie dieper in de zaak dook, bleek al snel dat er niets van de berichten klopte. Mai had gelogen over de voorvallen in zijn kroeg en Irina A. was die nacht niet eens in Frankfurt, iets wat ze inmiddels ook heeft toegegeven tegenover de politie.

De politie heeft nu een gerechtelijk vooronderzoek geopend tegen Mai, die het risico loopt zijn horecavergunning kwijt te raken. Bild kroop vandaag diep door het stof. De redactie bood haar excuses aan voor de berichtgeving en zegde een intern onderzoek toe.

Ook in Nederland werd het bericht onmiddellijk opgepikt door de usual suspects. Of we van hén ooit excuses te horen krijgen, mag betwijfeld worden.

Bron: Hessenschau.de