Het zesde grote uitsterven begint met de insecten

De insecten van de wereld vliegen in volle vaart het pad naar het uitsterven af, waarbij er een “catastrofaal instorten van de ecosystemen van de natuur” dreigt, volgens het eerste wereldomvattende wetenschappelijk overzicht.

Meer dan 40% van de insectensoorten gaan achteruit en een derde is bedreigd, is de conclusie van de analyse. De mate van uitsterven is acht keer sneller dan die van zoogdieren, vogels en reptielen. De totale massa van insecten daalt met een geweldige 2,5% per jaar, volgens de beste gegevens die beschikbaar zijn, die er op wijzen dat ze zouden kunnen verdwijnen binnen een eeuw.

De planeet staat voor een zesde historische uitstervingsronde, met enorme verliezen bij grotere dieren die gemakkelijker te bestuderen zijn. Maar insecten zijn verreweg de meest gevarieerde en overvloedige dieren. Ze zijn zo’n zeventien keer zo zwaar als de mensheid. Ze zijn “essentieel” voor het behoorlijk functioneren van alle ecosystemen, zeggen de onderzoekers, als voedsel voor andere wezens, bestuivers en ze onderhouden de kringloop van voedingsstoffen.

Lees verder bij de Guardian, ook hier.