Het vergeten volk 4

Nadat in deel 1 de gezondheidszorg is besproken, in deel 2 terrorisme vs verzetsstrijders werd behandeld en in deel 3 zomaar een dag uit het Palestijnse leven onder de loep is gelegd, is het nu de beurt aan de Palestijnse gevangenen, eigenlijk meer de positie van deze gevangenen.

De site Middle East Monitor kwam op 20 februari met een artikel met de kop “Rapport: 60 Palestijnse gevangenen stierven door verkeerde gezondheidszorg in gevangenissen in Israël”, waarin werd aangegeven, refererend naar een bericht van Safa News Agency, dat ongeveer 219 Palestijnse gevangenen sinds 1967 in Israëlische detentie zijn gestorven. Hiervan waren 60 de dupe van onjuiste gezondheidszorg, 78 werden vermoord, 74 doodgemarteld en nog eens 7 doodgeschoten.

Van de huidige Palestijnse gevangenen zijn er 750 mannelijke en vrouwelijke gevangenen die acuut medische zorg nodig hebben. Daarnaast is het bekend dat de gevangenen tijdens onderzoeken worden onderworpen aan foltering en dat hun tijdens de tijd in de gevangenis medische zorg vaak wordt onthouden.

Maar het leven van een Palestijnse gevangene wordt nog verder op de proef gesteld, heeft de site Felesteen.ps gerapporteerd in een artikel “Israëlische farmaceutische bedrijven testen geneesmiddelen op Palestijnse gevangenen”. In het artikel, in de media gebracht door MEMO, is aangegeven dat de Israëlische professor Nadera Shalhoub-Kevorkian onthuld heeft dat de Israëlische bezettingsmacht vergunningen aan grote farmaceutische bedrijven heeft gegeven om testen uit te voeren op Palestijnse en Arabische gevangenen. Tevens heeft de docent aan de Hebreeuwse universiteit onthuld dat Israëlische militaire bedrijven wapens testen op Palestijnse kinderen en dat deze testen worden uitgevoerd in de Palestijnse buurten van bezet Jeruzalem.

Is het leven van de gemiddelde Palestijn al niet prettig, echter op het moment dat hij of zij in de gevangenis belandt, wordt ‘dat leven’ nog veel erger. Daarbij is het recht altijd in het nadeel van de Palestijnen; een bezettingssoldaat die een Palestijn vermoordt, krijgt nauwelijks gevangenistijd, soms niet eens enkele weken, echter – als voorbeeld – vandaag heeft de Israëlische militaire rechtbank de 26-jarige Palestijnse gevangene Mamdouh Amr tot 30 jaar cel veroordeeld op beschuldiging van moord. Gerechtigheid bestaat er niet in de bezette gebieden, zeker niet als een Palestijn in de handen van het bezettingsleger valt.

En ondertussen blijft de Nederlandse regering en de Tweede Kamer het apartheidsregime in Tel Aviv, de bezetters van Palestina, met ooglappen – niet eens ooglapjes, maar hele dekbedden voor de ogen – volgen, steunen en onderhouden. Ja, van je vrienden moet je het maar hebben.