Het uilskuiken van Minerva

Joris Goedbloed, de slimme vos van de Toonderstrips, speelt het klaar wat gemompel van Bommel al notulerende tot zinnen die weliswaar niets betekenen om te bouwen met bijna onbegrijpelijke aan het Latijn ontleende woorden.
“Maar ik heb er nu lang genoeg over nagedacht, ik heb zin in thee” wordt dan “Na lucubratieve consideratie is het nu: nec plus ultra, zoals de Ouden zeiden.”
“Heb ik dat gezegd?”
“Zo ongeveer.” Bommel diep onder de indruk van zijn eigen onbegrijpelijke wijsheden.

Zoiets, maar dan erg kwaadaardig, kreeg de Nederlandse televisiekijker die uitslagen wilde zien woensdagavond van Baudet te horen.

Maar in al dat ongeloof, dat immense culturele en spirituele vacuüm is tegelijkertijd haast ongemerkt een immense ketterij binnengedrongen. Een nieuwe immanente religie. Een politieke theologie. De leden van het kartel geloven in niets, maar vereren tegelijkertijd een afgod genaamd transitie.”

Oké, wie weet wat Thierry hier precies bedoelt mag het zeggen. Die eerste twee zinnen, daar komen we nog uit. Wat hij bedoelt, is dat Thierry het erg vindt dat er mensen zijn die vraagtekens zetten bij de dingen die we vroeger hebben gedaan, zoals slaven verhandelen en daar vervolgens vrolijke schilderingen van maken op een gouden koets. Of Sinterklaas vieren met racistische karikaturen en het vereren van zeehelden die hun plek in de geschiedenis veroverden door andere landen leeg te plunderen. Wees er maar trots op. Maar wat is er mis met vernieuwende stedenbouw? Hadden we de zeventiende-eeuwse lijn soms door moeten trekken en het hele land in een grote grachtengordel moeten veranderen? Zodat we net als Thierry allemaal in een leuk grachtenpandje konden wonen?

VICE gaat wat passages van Baudets peroratie na, waarbij ik de aantekening plaats dat ik niet de indruk heb dat Baudet iets van Hegel afweet.
Al is de nazi-ideoloog Carl Schmitt, waar hij naar verwijst zonder dat zijn publiek (of VICE) het merkt (“politieke theologie”) misschien een rechtse hegeliaan te noemen, een twintigste-eeuwse dan. De theoreticus van de permanente noodtoestand en van politiek als oorlog (en daarom ook bij “links” gelezen).
Raadpleeg verder het verhaal van VICE, we komen vast wel terug op de rest van deze onversneden nazihagespraak.