De SP en Europa

Een vreemd filmpje, dat-SP filmpje, over Timmermans. Ik vind dit niet passen bij de SP. De SP had altijd zo’n gezapig, zalvend karakter. Ik vond/vind de SP vaak veel te soft. Die Roemer, nee, natuurlijk had de man ook sterke kanten, maar over het algemeen vond ik hem veel te zachtaardig, in een wereld vol slangen. De smerigste leugens en aantijgingen lachte hij weg, alsof het allemaal koek en ei was.

Anyway.

Wat zegt dit gekke filmpje nou? Europa is de boosdoener? Begrijp mij niet verkeerd, ik heb een pesthekel aan die slijmerige Timmermans. Hij belichaamt zo ongeveer alles wat ik haat aan politici. Een gelikte, glibberige graaier, dat is het. Een oplichter, een patser, een toppoliticus van de PvdA, dat zegt genoeg, dat spreekt boekdelen. Een quasi-sociale, neoliberale potentaat. De PvdA, de partij die de sociaaldemocratie de afgrond in getrokken heeft. Daar heeft de SP natuurlijk een punt. De PvdA, die van de sociaal-democratische beweging een VVD gemaakt heeft, net zo makkelijk. Ideologische veren in de uitverkoop doen, jaren negentig, u kent de geschiedenis.

Maar goed, de EU is het probleem? Nee, wat mij betreft zou daar de focus niet moeten liggen. Je huisbaas, die weigert de kachel te maken, de huur die iedere maand wat hoger wordt, omdat het kan. De baas die tegen je tekeer gaat, dat is allemaal niet ‘de EU’. De zorggraaiers, is dat ‘de EU’? Het kapitalisme is het probleem. De strijd komt voort uit het kapitalisme, de sociale verhoudingen, de manier waarop productiemiddelen verdeeld zijn. Dat heeft niets te maken met Brussel. Een nationaal kapitalisme is net zo smerig. Dan zitten de ambtenaren en politici niet in Brussel, maar in Den Haag. Lekker belangrijk. Klassenstrijd vind plaats op de werkvloer. Het is niet een strijd tussen ‘dappere landen’ en de ‘slechte EU’. Dat is inderdaad een FVD-wereldvisie. Als de naties nou maar weer in ere hersteld worden, dan komt alles goed. Dan hebben we een afgesloten Nederland, de gulden weer terug en de bazen komen samen in Den Haag, van waaruit ze zullen heersen.

De SP verkeert in verwarring. Nu ben ik blij dat ik nooit lid ben geweest van deze partij.

Is het terecht dat men vervolgd wordt wegens dit filmpje? Nee, dat is natuurlijk weer een sterke inperking van de vrijheid van meningsuiting. De SP moet zoveel ‘smakeloze’ spotjes kunnen maken als ze wilt. Wat geldt voor iedere partij.

De SP weet niet meer wat de SP is. Is de SP nou een soort sociale versie van het FVD? Is de SP nou een soort PvdA van voor de jaren negentig? Is de SP gelieerd aan een beweging als ‘de Internationale Socialisten’? Is de SP gelieerd aan Koerdische en Arabische mensen die in de grote steden wonen? Is de SP een beweging, of een partij? Is de SP socialistisch, of is het de iets minder achterlijke tweelingbroer van de PVV?

Ik denk dat wij onze aandacht beter op de groene partijen kunnen richten als we bezig zijn met de parlementaire politiek. Ik denk dat de PvdD de tijdsgeest beter weet te verwoorden, ondanks haar foutjes.