Het referendum in Turkije: NA!=NEE!

NA! = NEE!

Over enkele dagen, op 16 april 2017, vindt in Turkije het referendum plaats over de ‘nieuwe grondwet’. Een nieuwe grondwet die gedicteerd is door Erdoğan en opgesteld door de in haar eentje regerende AK-partij van Erdoğan.

De grondwet is bedoeld om de feitelijke autocratie (alleenheerschappij) van Erdoğan ook nog eens te institutionaliseren, zodat Erdoğan een grondwettelijke referentie en legitimiteit krijgt voor zijn dictatuur in het landsbestuur en het maatschappelijk leven en voor zijn teugelloze onderdrukking van het volk.hdpindex

Zowel voor- als tegenstanders van de nieuwe grondwet voeren actief campagne in de aanloop naar het referendum. Waarbij eerlijkheidshalve gemeld moet worden dat de mogelijkheden voor het voeren van campagne grote ongelijkheid vertonen in het nadeel van de tegenstanders van de nieuwe grondwet. De voorstanders hebben namelijk onbeperkte mogelijkheden om gebruik te maken van de staatsmedia. Ook de particuliere media die in de regel bevriend zijn met Erdoğan en zijn AK-partij geven de voorstanders een bijna onbeperkte ruimte om propaganda te maken voor de nieuwe grondwet. Maar ook andere (financiële, technische, logistieke en politionele) bijstand, middelen en instrumenten van de staat en de regering worden op illegale wijze ingezet om de campagne van de voorstanders te versterken. Om de campagne van de voorstanders te bevoordelen wordt massaal gestolen uit gemeenschapsgelden. Dat is overigens slechts één voorbeeld van het grote aantal vormen van diefstal waaraan Erdoğan en zijn AK-partij zich sinds hun aantreden schuldig hebben gemaakt.

In het kader van de campagnes worden er ook de nodige videoclips gemaakt en op het internet gezet. Een van de ten onrechte miskende bevolkingsdelen die campagne voeren zijn de vrouwen. Ook de Koerdische vrouwen in Turkije voeren campagne in de aanloop naar het referendum.

Hieronder een videoclip van Koerdische vrouwen, die campagne voeren TEGEN de formalisering van autocratie, dictatuur en teugelloze onderdrukking. En die met alle kracht ‘NEE!’ zeggen tegen de fascistische grondwet van dictator Erdoğan.

De Koerdische vrouwen eisen onder andere:

—-Stop het geweld tegen vrouwen!; Stop de martelingen, verkrachtingen en aanrandingen!; Stop de seksuele intimidatie!

—-Stop de kindhuwelijken!; Wij willen geen kinderbruiden!

De Koerdische vrouwen zeggen in het Koerdisch:

—-SERHILDAN-JIYAN-AZADI! = OPSTAND-LEVEN-VRIJHEID!

En zij zeggen in het Koerdisch:

—-NA! = NEE!; NA! tegen de grondwet van een tiran!

https://www.youtube.com/watch?v=OPaqkoIjqwg