Het kruitvat aansteken en een staatsgreep plegen? Bondgenoot Saudi-Arabië mag alles

(….)Dit weekend werden meer dan 50 hooggeplaatste figuren opgepakt. Eén van hen was Al-Waleed bin Talal, de rijkste Arabier ter wereld die mede-eigenaar is van onder meer – even diep inademen – Twitter, Fox News, Citibank en Disneyland Paris. Onder de gearresteerden bevonden zich ook de eigenaars van de grootste tv-zenders van het land, een lid van de raad van bestuur van oliegigant Aramco, de bouwmogol Bakr Binladen (de broer van) en verschillende ministers en oud-regeringsleden. Zij werden opgesloten in het Ritz-Carlton-hotel (bij gebrek aan gevangenis voor miljardairs). Hun rekeningen werden bevroren en hun fortuin (samen geschat op meer dan 30 miljard dollar) dreigt in beslag genomen te worden.

De Libanese premier Hariri werd naar de Saoedische hoofdstad Riyad gelokt. Eenmaal aangekomen werd hij naar het Ritz-Carlton-hotel gebracht. Daar werden de telefoons van zijn entourage in beslag genomen en kregen zijn lijfwachten de keuze voorgeschoteld: terugkeren naar Beiroet of opgesloten worden met Hariri in een villa op het terrein van het hotel. Even later kreeg Hariri een brief onder de neus geschoven die hij moest voorlezen voor een camera. Sindsdien staat hij onder huisarrest.

Op Libanese en Saoedi-Arabische zenders werd het voorlezen van de brief door Hariri uitgezonden. Met een bedrukt gezicht leest hij de boodschap af. Hij neemt ontslag omdat er een aanslag op zijn leven beraamd wordt (zijn vader kwam twaalf jaar geleden om het leven in een bomaanslag).(…)

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be