Het klimaat en het geslacht der engelen of een episch geval van bad timing

De laatste rechte lijn van de COP 21 klimaatsonderhandelingen in Parijs is begonnen. De solidaire toon tijdens de eerste week van de onderhandelingen, wordt steeds zwakker. De ontwerptekst die gisteren werd vrijgegeven is een mager beestje van slechts 14 bladzijden waarin de meest ambitieuze doelstellingen geschrapt werden. Vandaag werd een volledig nieuw voorstel opgesteld. Wat de klimaattop van de eeuw moest worden, dreigt te verwateren tot de zoveelste bijeenkomst waarin belangrijke beslissingen naar een volgende top worden uitgesteld.

(…) Hier in Parijs lijken de gesprekken te verzanden in gekibbel tussen de groeilanden zoals India en China, die wijzen op de historische schuld van de ontwikkelde landen en hun eigen groei niet willen fnuiken. Vooral India betreurt de beperkte ambitie van de ontwikkelde landen om het voortouw te nemen in de onderhandelingen. De Verenigde Staten blazen warm en koud en de Europese Unie landen lijken zich schuldbewust en schoorvoetend achter de dringende oproepen van ontwikkelingslanden te scharen.

Ook bedrijven doen hun best om zich van hun beste kan te laten zien. Carrefour laat bio-appels van lokale producenten naar de onderhandelingen aanrukken met vrachtwagen die rijden op methaangas. Vijftig vooraanstaande bedrijven, zoals Microsoft, Coca-Cola en BWM verenigen zich in een initiatief om volledig op hernieuwbare energie te gaan draaien en daarmee 56 miljoen ton CO² minder te gaan uitstoten. Ikea, BNP Parisbas en Facebook financieren de klimaattop. Ze lijken niet op een akkoord te willen wachten en zelf het voortouw te nemen. Er lijkt veel kapitaal te rapen in een groene economie.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be