Het is verleidelijk te reageren op trollen…

…maar misschien moeten we het niet meer doen. Theodor Holman van het Parool, Annabel Nanninga van Jalta, Elma Drayer van ja waar werkt ze ook alweer, Jan Roos, Bart Schut en nog vele anderen. Allemaal briljante manipulatoren die hun sporen in het betaald verspreiden van opiniërende drogredeneringen ruimschoots hebben verdiend. Hun missie bestaat uit het betaald zaaien van tweedracht.

Het heeft weinig zin om de elke keer briljant verzonnen lariekoek te pareren, want de volgende onzin staat alweer te garen. Gelardeerd met hippe xenofobe elementen, oriëntalisme, diepzinnige theologische overwegingen en door Bosma en Wilders salonfähig gemaakt racisme. En uiteraard geïnspireerd door de selectieve en soms verzonnen berichtgeving van hun werkgevers en de persbureaus.

Het is niet alleen zinloos om er inhoudelijk op in te gaan, het werkt ook averechts. Wat er in zo’n column staat is ondergeschikt aan het beoogde effect van tweedracht. En een inhoudelijke reactie draagt aan die tweedracht bij. Het is alsof je vuur met vuur probeert te blussen. Uiteindelijk vliegt alles in de hens.

Tweedracht. Een eeuwenoud en beproefd middel om een samenleving te vergiftigen. De grote vraag is welke agenda de beoogde tweedracht dient.