Het is klasse, suffie, je moet Baudet lezen. Een Anti-Engelen

De schoonmaker is van Ghanese achtergrond.
Achter het gemeenteloket tref je mensen van Surinaamse en – ondanks de discriminatie, in toenemende mate – Marokkaanse achtergrond. (Althans in Amsterdam).
Op de bouwplaats werken Polen of Ieren.
Achter de kassa zitten jonge vrouwen met hoofddoekjes om.
In de schaarse fabrieken die er nog zijn werken mensen wier achtergrond in de Turkse Republiek ligt, of in Marokko.

Kom me niet aan met geklets over “het is klasse, niet identiteit, suffie”.
De zogenaamde islamhaat van de fascisten van vandaag is pure klassenhaat. Zoals het fascisten betaamt, en op dat punt zullen neoliberalen het goed met de fascisten kunnen vinden. En het blijkt dan ook dat ze best met elkaar door een deur kunnen. Of in een bestuur gaan zitten.

En bespaar me uw gejank over rompertjes van de HEMA en genderneutrale toiletten. Het hierop hameren dat suggereert dat “anderen” er op hameren weerspiegelt in de eerste plaats uw eigen onzekerheid of u misschien niet bij die “anderen” hoort. Het kletsverhaal dat de Democraten in de VS de verkiezingen hebben verloren in 2016 omdat zij zich met “identiteit” bezighielden is mistverspreiding. En bovendien hebben de Democraten de presidentsverkiezingen wel degelijk gewonnen. Dat de VS hiervoor een ondemocratisch met kleine d systeem hebben is een van de grote schandalen van deze tijden.

*
Ziehier hoe Ewald Engelen, naar men zegt ideoloog achter de Partij voor de Dieren – niet wat mij betreft, ik ben mijn eigen ideoloog – de oprisping van Baudet van eergisteren (Joost mag weten wat ons vandaag weer te wachten staat) witwast. Diens verhaal in het obscure American Affiars – the medium is the massage, & the message – is een goedgeschreven essay, een poging dus, om de gedachtegang van mijnheer Welbeek, zich noemende Houellebecq, te beschrijven. Houellebecq heeft het namelijk over de Nederlandse praktijk van “kunt u oma vandaag doodspuiten, we willen van het weekeinde met de wintersport”, een beroemde trope uit SGP-kringen. Suggereert Engelen.
Kringen waar het recht van de vrouw het aanrecht is, abortus moord, en naar Baudet zogenaamd namens Houellebecq toevoegt: genocide tegen de witte boreale Europese prachtbeschaving.

Wat probeert Engelen hier te suggereren? Dat de faculteiten wijsbegeerte, of hoe mogen ze tegenwoordig bij de gratie van de neoliberale macht heten, marxistisch-leninistische kaderscholen zijn, zoals Baudets geestverwant van die andere club, Bosma, insinueert over de wetenschap van de politiek?
Engelen doceert zelf godmagwetenwat aan de Universiteit van Amsterdam.

Engelen is lijstduwer van de Partij voor de Dieren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ik durf wel te onthullen dat het niet zal helpen, zoals ook de al even onverkiesbare vijfde plaats van Johnas van Lammeren van de racistische uitval tegen Sylvana Simons geen stemmen zal binnenhalen, genoeg voor de tweede zetel die er ooit in heeft gezeten, terwijl de peilingen er nu om spannen of Anja Hazekamp, die beter verdient, mag blijven.

Maar een partij die dit dwaallicht op de lijst heeft – ik ben nog steeds lid, laat ik het sentimenteel noemen – kan ik niet begunstigen. Dan toch maar de Veelbelovende Jongere van GroenLinks op de Onverkiesbare Plaats die met genoeg voorkeurstemmen wellicht wel verkiesbaar wordt. GroenLinks zet voor het EP in ieder geval niet de griezels die ze ook in huis hebben in.