Het extreme centrum wint

Het extreme centrum, gemunt door historicus Tariq Ali, zijn de onderling nagenoeg inwisselbare politieke partijen van het midden.

Illustratief zijn twee voorbeelden daarvan – één een doorverwijzing – die in de aanloop naar de komende verkiezingen op Krapuul ter sprake zijn gebracht. De eerste betreft dwangarbeid. De verplichte tegenprestatie uit de Participatiewet is dwangarbeid. Afgedwongen werk op straffe van verhongering is dwangarbeid. Volgens Puk Pent wil van de partijen uit het extreme centrum alleen de GL die afschaffen en verder ook de SP. Van de niet in het parlement vertegenwoordigde partijen zijn Artikel 1 en de Piratenpartij tegen de tegenprestatie.
Het tweede voorbeeld, waarover ik schreef, gaat over defensie. Tegenover de macht en kracht van de NAVO komt geen militaire opponent ook maar in de buurt. Zonder vrees zouden we in vrede kunnen leven, zelfs als we het grootste deel van ons militaire apparaat op de schroothoop gooien. Echter geen van de middenpartijen noemt dit feit en geen pleit voor verlaging van defensie-uitgaven.

De opkomst van het extreme centrum is goed navolgbaar. Vanwege de sterk toegenomen globalisering kunnen kleine landen de belangrijkste politieke beslissingen niet meer soeverein nemen. Ze zitten verstrikt in netwerken. Eruit stappen, zoals voor Griekenland in 2015 door enkele linkse nitwits werd aanbevolen, zou de huidige malaise daar nog vele malen erger hebben gemaakt dan ze nu al is. Als er op korte termijn geen goed alternatief is voor de politiek van het extreme centrum, bestaat er wel een slechte keuze: fascistoïde partijen.

Hoewel het extreme centrum weer zal winnen en het stemmen geen zin lijkt te hebben, is het vanwege de opkomst van extreemrechts toch van belang naar de stembus te gaan voor iedereen met een links hart. Daarom begrijp ik de principiële niet-stemmer niet. Daarentegen begrijp ik een groot deel van de PVV-stemmers wel. Dat zijn broekschijters zonder begrip van statistiek. In Nederland is zes procent van de bevolking moslim – ik meende aanvankelijk vier, maar dat blijkt het percentage in de EU te zijn – terwijl de gemiddelde Nederlander denkt dat het 19 procent is. PVV-aanhangers zullen inschatten dat het er nog meer zijn. Als hun voorman bovendien waarschuwt voor een tsunami aan moslimmigranten, dan lijkt voor deze PVV’ers een toekomst voor Nederland als een kopie van Iran of Irak niet ver meer weg. Ik geef toe: deze landen zie ook ik niet als aanlokkelijk perspectief. En voorts zien tal van Wilders-volgelingen moslims als een apart ras die onveranderlijk achterlijk zijn. Dat zijn ze natuurlijk niet. Ook moslims kennen net als de christenen een ‘ontkerstening’ of althans het islamitische equivalent daarvan. Het zijn net mensen.

Angsthazen zijn met velen. Niet voor niks uitte ik als nieuwjaarswens: word wakker 2017 zonder vrees. Laat hun angst je niet lamleggen en doe een kleine moeite om te stemmen contra partijen die tegen het fascisme aanhikken. Baat het niet, schaden doet het zeker niet, integendeel dus.