Het AD: krant van het ongenoegen

Vandaag is de brief van de dag in het AD een puur staaltje als simpel boerenverstand verpakt reactionair gebazel van de bovenste plank. En ze hebben er niet eens Wierd Duk voor in hoeven schakelen!

‘Wij op het platteland hebben genoeg van stadse problemen’

Dat is de kop waaronder dit 11.000 keer op Facebook gedeelde bericht wordt weergegeven. Ad van Ekeren, de schrijver van het epistel is blijkbaar van mening dat mensen op het platteland allemaal dezelfde mening delen. Nou is “genoeg hebben van problemen” natuurlijk een vrij breedgedragen mening, maar daarvoor hoef je toch echt niet in Leerdam (20,563 inwoners, bevolkingsdichtheid 609 personen per vierkante kilometer…) te wonen.

Ad vraagt zich af “is het niet genoeg geweest.” En met het bedoelt hij dat stadsbewoners volgens zijn opvattingen veel te veel bezig zijn met het accomoderen van hen die geen “simpele plattelandsboeren” zijn.

Altijd maar polariseren, altijd overal iets achter zoeken. Misschien is het een idee om vanaf heden uw ideeën gewoon binnenskamers of binnen de Randstad te houden. Stop eens met van alles iets te vinden en geen tegengeluid te dulden.

img_20161129_145533_processedZo begint hij, om vervolgens van alles te vinden, waarover hij vast in de dorpskroeg geen enkel tegengeluid duldt. Genderneutrale toiletten – mag niet. Zwarte Piet moderniseren zodat deze ‘cultuurfiguur’ voor àlle kindertjes leuk is: mag niet. Hij denkt blijkbaar ook dat er mensen zijn die van Kerst en Pasen respectievelijk een winter- en een lentefeest willen maken (iets waarvan ik, als gecertificeerd traditievernietiger eerste klas nog nooit ook maar één woord gehoord heb,) om dan de aap uit de mouw te laten komen: hij vindt dat het Suikerfeest, wat dus blijkbaar niet Volkseigen is, door hem niet wordt veranderd, en dat dus iedereen van zijn feesten af heeft te blijven. En dat verwijt anderen van polariseren, en dat wordt door het AD als Brief van de Dag uitgekozen.

Ook vindt Ad het van de gekke dat er door mensen die wel in het bezit zijn van enige empathische vermogens zo af en toe wordt gevraagd of het niet mogelijk zou zijn dat we een klein beetje rekening houden met de diverse achtergronden van inwoners van Nederland. Hij vindt blijkbaar de assimilatiedwang die Nederland al sinds de dagen van Boni-fucking-facius beheerst nog niet voldoende. Andere culturen die in Nederland aanwezig zijn doen niets anders dan rekening houden met de heersende cultuur, want als je dat niet doet word je door simpele plattelandsboeren als Ad weggekeken, of erger.

Stop er eens mee. Geniet van de mooie dingen.

Ja, Ad, doe dat eens. Zie dat de waarden van openheid en respect die jij hier veroordeelt jarenlang golden als de kernwaarden van onze Nederlandse cultuur. Dat wij aan die kernwaarden een meer dan gemiddelde welvaart hebben overgehouden, en dat jouw botte, afwijzende en reactionaire gedrag beter past bij een zeker slag Oostenrijkers dan bij ons mooie, diverse land waarin (nog) plaats is voor iedereen die zich aan de grondregels houdt.

Als afsluiter waagt Ad zich nog even aan het woord “medelanders,” code voor “mensen die hier ook zijn, maar die ik hier niet thuis vind horen totdat ze ook om zes uur ’s avonds met een prakje op hun bord voor de buis zitten,” kortom, mensen die niet wit zijn.

Hij verwijt deze mensen, nadat hij ze zojuist geslachtofferd heeft op een altaar voor een denkbeeldig Nederland, een slachtofferrol in te nemen. Dit is het punt waar hij verraadt daadwerkelijk kortzichtig te zijn. Hij doet namelijk net alsof deze medelanders niet keihard werken om in Nederland een fijn bestaan op te bouwen. Hij verwijt hen bovendien te leven “zonder echte democratische waarden” (nee echt, dat zegt-ie.) Ze moeten maar en voorbeeld nemen aan onze superieure Westerse cultuur™, en dan wordt de wereld vanzelf wel mooi. Net zoals de boerenwereld van meneer Van Ekeren, op een half uurtje rijden van het centrum van Utrecht.

Ad, neem alsjeblieft je eigen advies: “Mensen, gewoon genieten. En kijk wat minder naar elkaar.” Want je Gewoon Boerenverstand-diploma is bij deze ingetrokken.