Herdenking Zuidelijke opperbevelhebber op Martin Luther King Day problematisch

Te midden van de simultane viering van de verjaardag van Robert E. Lee en Martin Luther King zegt protestcampagne “Black lives matter” dat Martin Luther King Day weer volledig in het licht moet staan van de persoon en het denken van Martin Luther King Jr.

In de aanloop naar Martin Luther King Day hebben herdenkingen op verschillende plekken van het land plaatsgevonden. Men stond die week stil bij de verjaardag van de leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging 15 januari. Hij zou 86 jaar zijn geworden. Dit jaar staan de herdenkingen in het teken van de nationale protestcampagne “Black lives matter”.

De protestcampagne is ontstaan na de dood van de 18-jarige Michael Brown en de 42-jarige Eric Garner. Sindsdien roepen burgers in verschillende steden op een einde te maken aan politiegeweld en institutioneel racisme.

In de Amerikaanse stad Atlanta stonden ruim 1.800 mensen voor de Ebenezer Baptist Church. In deze kerk had King Jr een keer een dienst gehouden. Ter ere van Brown en Garner hield men borden omhoog met de respectievelijke teksten: “Hands up! Don’t shoot!” en “I am a man” en “I can’t breathe”. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be