Henry Kissinger: “Oorzaak crisis Oekraïne ligt volledig bij EU”

Voormalig Amerikaans minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger veroordeelt het westers beleid tegenover Oekraïne en Rusland. De oorzaak voor het conflict ligt volgens hem bij de EU, die een handelsakkoord doorduwde zonder rekening te houden met de verdeeldheid die dit zou zaaien in Oekraïne.

Henry Kissinger was ooit een van de voornaamste advocaten van de Koude Oorlog in Washington. Hij was niet bepaald een vriend van de Sovjet-Unie en voelt ook voor het nieuwe Rusland weinig affectie. Hij is een hardleers voorstander van het basisprincipe van totale overmacht in internationale betrekkingen. Die overmacht komt volgens hem alleen de VS toe.

Kissinger is echter ook een pragmaticus. De Sovjet-Unie en het latere Rusland moeten dan wel ondergeschikt zijn aan de almacht van de VS, hij heeft ook altijd verkondigd dat Rusland (en China) moesten erkend worden als regionale grootmachten.

In een recent interview veroordeelt hij het huidige westerse beleid tegenover Oekraïne en Rusland en roept op tot meer samenwerking tussen Washington en Moskou. “Als we Rusland echt als een grootmacht behandelen, dan moeten wij reeds in een vroeg stadium bepalen hoe hun zorgen kunnen verzoend worden met onze belangen… De relatie tussen Oekraïne en Rusland zal altijd een speciaal karakter hebben. Dat kan niet alleen maar een relatie zijn tussen twee soevereine staten, zeker niet vanuit Russisch standpunt, zelfs niet vanuit Oekraïens standpunt. Wat in Oekraïne gebeurt kan je niet zomaar in een simpele formule toepassen zoals dat in westelijk Europa werkt.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be