Help! De Skipetaren komen…

Grappig trouwens dat er een grote kans is dat u helemaal niet begrijpt over wie ik het heb met deze kop. Hoewel het meer overeenkomt met de naam die de inwoners van het land gebruiken voor wat in het Nederlands Albanië wordt genoemd (Shqipëria) ken ik dit woord eigenlijk alleen van de titellijsten in de Winnetou-boeken van Karl May. De bereisde avonturier (trek het nooit in twijfel tegenover zijn liefhebbers!) trok als Kara ben-Nemsi (De Zwarte Duitser) door “het land der Skipetaren”. Ik heb het nooit gelezen, vraag mij af of het er nog van komt….

Zo exotisch was Albanië een eeuw geleden, het bestond ook nog maar net als onafhankelijk land. Toen het implodeerde in 1997 trok het voor het eerst echt de aandacht van de internationale pers. Het had een revolutie kunnen zijn, de hele bevolking bewapend tegen een regering die zich moest verschuilen – al leek het vooralsnog geen kant op te kunnen, en tenslotte is namens de VN de staat hersteld. Genoeg zelfs om er een NAVO-lid van te maken, wakend tegen het Russische pardon Iraanse wereldgevaar. Het verbaast mij vooral dat het land niet genoemd is als speciaal CIA-concentratiekampland waar gemankeerd Nobelprijswinnaar Bush speciaal wat mensen liet martelen stevig ondervragen.

Mogen Skipetaren zonder visum Nederland bezoeken? De ontembare Maurice de Hond weet zeker dat de Nederlanders in meerderheid daar tegen zijn. Hetzelfde geldt overigens voor “Bosniërs”, wie dat ook zouden mogen zijn – die mensen die het Nederlandse beschermingsleger zo intens ondankbaar gezind zijn misschien? De EU-richtlijn is dat een visum niet vereist hoort te zijn.

Maar ja, Nederland bevindt zich in de loopgraven van de strijd tegen de islamisering, dat is inmiddels algemeen bekend. En Bosnië-Hercegowina en Albanië zijn de enige twee landen die geheel in Europa liggen waar de islam de meestbeleden godsdienst is. Zou dat de reden zijn waarom “we” teuge zijn?
Nee hoor, klinkt het namens de SP dapper. Albanië is een schurkenstaat.
Maar dan toch wel NAVO-lid.
Toegegeven, dat zegt maar weinig. Ik denk aan Griekenland onder de kolonels, aan Portugal onder Salazar en Caetano. Om maar wat te noemen.
Hoezeer anti-NAVO is de SP inmiddels? Om van Wilders maar te zwijgen: die gaat minister Leers hierover weer eens hard onder handen nemen….

(Prachtige foto: een helikopter hangt klaar om het personeel van de VS-ambassade in Tirana op te halen uit het imploderende land, 1997. Waar kennen we dat van?)