HDP verovert 67 zetels in Turks parlement

De linkse, pro-Koerdische HDP heeft bij de Turkse parlementsverkiezingen 11,1% van de stemmen weten te veroveren. De kiesdrempel van 10% werd dus eenvoudig gehaald. Volgens de voorlopige uitslag krijgt de HDP daarmee 67 zetels in het 600 zetels tellende Turkse parlement.

Minder goed nieuws is dat Erdogan er al in de eerste ronde in slaagde de gelijktijdig gehouden presidentsverkiezingen te winnen. Erdogan zou kunnen rekenen op 52,5% van de stemmen. Zijn voornaamste rivaal, Muharrem Ince van de sociaal-democratische CHP, kwam niet verder dan 30,6%.

Ince heeft zijn nederlaag inmiddels toegegeven en gezegd de overwinning van Erdogan te zullen accepteren. Grote onregelmatigheden tijdens het (tellen van de) stemmen zijn niet gemeld, maar Ince wees er op dat de campagne niet erg eerlijk verliep. Hij kreeg weinig zendtijd op tv en werd door de staatsmedia stelselmatig geboycot.

Erdogan’s AKP deed het aanmerkelijk minder goed dan de president zélf, al eindigde ze met 42,5% van de stemmen wel als de veruit grootste partij. Door het verbond met de cryptofascistische nationalistische MHP, die 11,2% van de stemmen veroverde, kan Erdogan echter ook in het parlement rekenen op een absolute meerderheid.

Voorlopige uitslag volgens Anadolu News Agency:

Volksalliantie (AKP + MHP):  53.84 procent (42.61 procent – 11.23 procent)

Nationale Alliantie (CHP – IYI Party – SP): 34.03 procent (22.17 procent – 10.05 procent – 1.38 procent)

HDP: 11,05 procent.