Hartverscheurende noodkreet van Nederlands-Joods gezin uit Marokko

Onderstaande brief ontving ik van een Joods gezin uit het zuiden van Marokko. Ik heb niets gewijzigd en heb de brief zonder aanpassingen vertaald.

Mijn vriend David van Esch. Zoals je weet is Al Hizb Horiya (AHH) hier populair. De leider van deze partij is SredLiw. Hoewel hij het grootste gevaar is voor ons Joden in Marokko is er ook de zittende regering die steeds meer zijn beleid uitvoeren.

Bij de minste uiting van het jodendom is er ophef. Zo is er ophef omdat de winkels de avond voor Sabbat later sluiten. SredLiw en zijn partij zijn van mening dat er een complot is van Joden die de wereld willen onderwerpen. Ook was er ophef over Dauoja, de joodse presentator die in het Engels ‘Oh my God’ riep bij een wilde kamelenrit. SredLiw wilde de zender daarom uit de lucht halen.

SredLiw wil de Joden zo snel mogelijk uit Marokko deporteren. Hij heeft al aangegeven dat een gewelddadige opstand tegen de Joden niet slecht hoeft te zijn. Ik heb zelf het idee dat hij niet weet hoe de deportatie moet plaatsvinden en daarom er alles aan doet om ons zelf te laten vertrekken. Wij leven hier al zo lang dat wij feitelijk Marokkanen zijn. De meesten zijn hier geboren en getogen. Het pesten gaat ver. Zo worden er spotprenten over ons gemaakt en probeer AHH ons te kwetsen.

Ik zal het bij enkele citaten houden van deze enge man die in de wet wil laten vastleggen dat Joden minderwaardig zijn:

“Ik vind wel dat er minder joden moeten zijn in Marokko.”

“Ik wil synagogen afbreken”

“geen nieuwe synagogen meer toe te staan, alle joodse scholen te sluiten”

“Stuur de joden die problemen veroorzaken het land uit, met familie en al.”

“Iedere jood moet een assimilatiecontract tekenen”

“Onze cultuur is veel beter dan de achterlijke joodse cultuur.”

Ook andere partijen gaan hier in mee. Laatst was er een onderzoek naar racisme. Uit dat onderzoek bleek dat 45 procent van de Moslims negatief denkt over Joden. Een groot probleem zou je denken, maar nee hoor. Uit het zelfde onderzoek blijkt dat 12 procent van de Joden negatief denkt over moslims. Alle krantenkoppen stonden bol van de ongekende Moslimhaat. Waar blijft de Jodenhaat die vier keer zo hoog ligt?

Er is steeds meer Jodenhaat en als jood durf je bijna geen nieuws meer te lezen. Gelukkig wordt de hypocrisie ook duidelijker. De slechte bedoelingen van mensen zoals SredLiw zijn overduidelijk. Je zou verwachten dat de politie ons hier beschermt, maar uit onderzoek blijkt dat racisme ook binnen het politie apparaat structureel is. 40 procent van alle agenten stemt AHH.

Ik kan nog uren doorgaan, maar ik denk dat je nu wel een idee hebt van het leven hier.

Je vriend Moshe

Vertaald door David van Esch

Twitter: @twee_maten