Han ten Broeke, Giel Beelen, Marianne Zwagerman en de leegte van diversiteit in Nederland

“Onze Wereld”, altijd gratis rondgestuurd namens Buitenlandse Zaken werd Oneworld.nl
VVD-nonvaleur Han ten Broeke, die voor Bruin III getipt wordt als minister van buitenlandse zaken, kent het (online) blad niet en wil nu dat de “subsidie” wordt ingetrokken. Vanwege het volgende:

– Afgelopen vrijdag gebruikte Marianne Zwagerman als keynote spreker van de presentatie van de Kleurrijke Lijst in Pakhuis de Zwijger meermaals het woord ‘neger’. Dezelfde dag had VARA 3FM DJ Gielen Beelen op de radio tijdens zijn hele show krijsende aapgeluiden laten horen om aan het eind te zeggen dat Sylvana even stil moest zijn. Neger. Aap.
Toen men op Twitter erachter kwam dat Marianne Zwagerman keynote spreker zou zijn bij de Kleurrijke Lijst zeiden veel mensen in verschillende toonaarden: kifesh?*) De lijst was vorig jaar eindelijk groot nieuws geworden omdat Diana Matroos, die de lijst aanvoerde, haar speech gebruikte om over racistische incidenten achter de schermen bij RTL Nieuws te openbaren. Wekenlang domineerde zij en wat haar was voorgevallen het nieuws. Nadat zij vervolgens in verschillende programma’s de bevestiging van het RTL merk (lees: Gordon met zijn ’39 met rijst’-uitspraak, Jack Spijkerman met zijn ‘niet alleen donker maar ook nog dom’ uitspraak tegenover Humberto Tan en Wendy van Dijk en haar racistische Ushi-karikatuur) probeerde af te zwakken, lanceerde zij een consultancybureau voor diversiteit.

In het nieuws werd de Kleurrijke Lijst aangehaald als een belangrijk initiatief om het belang van diversiteit te onderstrepen (disclaimer: ik heb er zelf ook een keer in gestaan). De Lijst is ook anders dan bijvoorbeeld de Etnische Zakenvrouw van het Jaar of The Other Businessmen omdat ze ook andere kunst, cultuur en wetenschap bestrijkt. Je hebt dan ook nog de TANS Awards, maar die zijn uitsluitend voor Marokkaanse Nederlanders. Ook de Branie Awards van het voormalige Het Indisch Huis was uitsluitend voor mensen met een Indische achtergrond. Sinds dit jaar zijn er ook de Black Excellence Awards die in het kader van de Black Achievement Month worden uitgereikt (disclaimer: ik heb er afgelopen oktober een mogen ontvangen). En ook de Dutch Caribbean Pearls waren er voor de Caribisch-Nederlandse gemeenschap (disclaimer: ik heb er in 2014 eentje ontvangen).

Quinsy Gario op Oneworld.nl, alwaar verder te lezen

*) Marokkaans: Hoezo? [ook goede vraag over het gebruik van dit woord op deze plaats]