Hamburg G20: “We laten ons niet afschrikken”

Het is late namiddag als mijn trein uiteindelijk toekomt in Hamburg. De stad ziet er ogenschijnlijk rustig uit. Mensen keuvelen gezellig op de vele terrasjes in het centrum genietend van een flauw zomerzonnetje.

Maar hoe dichter bij de afgesloten zones en de actiesites hoe meer politie. De straten staan er nokvol met politiewagens, chargeercamions en waterkanonnen. Op verschillende straathoeken groepen politie al dan niet in gevechtsuitrusting. Het lijkt haast een oorlogszone.

Tegen de late namiddag wandel ik door straten richting de Havenstrasse, een bekende anarchistenstraat aan de havenzone. Een kleurrijke straat met anarchistenhuizen en anarchistenontmoetingruimtes. Aan de slogans op de muren te zien, is het duidelijk dat ze de G20 niet echt welkom heten. De dagelijkse volkskeuken is net open. Het is aanschuiven voor een heerlijke vegan maaltijd aan een vrije bijdrage.

Een half uur later beland ik op een vergadering van de kerngroep van de anarchistenstraat. Er is druk overleg over wat gedaan nu de twee grote kampsites die onder bevel van de rechter waren toegestaan, door de politie toch zijn gesloten. Op deze grote kampsites aan de rand van de stad konden minstens 5.000 activisten hun tent opslaan. De politie is duidelijk zenuwachtig en wil koste wat kost belemmeren dat grote groepen activisten zich verzamelen en organiseren.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be