Hamas omarmt nu officieel de tweestatenoplossing

De beweging Hamas, die sinds 2006 de leiding heeft in de Gaza strook, heeft een nieuw politiek program gepubliceerd waarin het de vorming accepteert van een Palestijnse staat naast Israel op basis van de grenzen van 1967 maar zonder Israel te erkennen (zoals de Palestijnse Autoriteit wel heeft gedaan). Ook neemt de beweging afstand van de Moslim Broederschap waaruit zij is voortgekomen. Het nieuwe platform werd maandag gepresenteerd in Doha, de hoofdstad van Qatar, door Khaled Meshaal, de voorzitter van het politbureau van de beweging.
Hamas spreekt zich uit voor de vestiging van ”volledig soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat staat met (Oost)Jeruzalem als hoofdstad en volgens de grenzen van vóór 4 juni 1967, maar zonder zijn verwerping van de zionistische entiteit op te geven”, aldus het nieuwe document. De beweging houdt vast aan het recht op terugkeer van de Palestijnse ontheemden en vluchtelingen. Tegelijkertijd geeft Hamas niet het doel op van het ”bevrijden van heel Palestina”. Evenmin verwerpt het de gewapende strijd, al erkent het dat er meerdere strijdmethoden zijn.
“Hamas is voor de bevrijding van heel Palestina maar is bereid de staat met de grenzen van 1967 te accepteren, zonder Israel te erkennen of rechten op te geven,” zo formuleerde Meshaal het.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist