Halbe Zijlstra doet een PVV-tje over Zwarte Piet

Waar in de optiek van Ome Halbe de overheid zich niet mocht uitspreken over Zwarte Piet-perikelen toen omroepen nog twijfelden over het uitfaseren van de racistische karikatuur-piet ten voordele van een wat halfzachte -maar al vele malen minder asociale- roetveeg-variant is het voor hem nu RTL de keuze maakt direct een ander verhaal.

vvd_stemveeBij RTL sprak hij nog even verder:

“We hebben het hier over een kinderfeest. Een kinderfeest met een lange traditie. Dan mag je best dingen veranderen, maar als je het zo in één keer doet, dan zijn de kinderen straks de weg kwijt. Hoe moet je als ouder aan je kind uitleggen dat Zwarte Piet verdwenen is? Als we niet oppassen, zijn we dat hele Sinterklaasfeest straks kwijt.”

In Halbes’ ogen in het Sinterklaasfeest blijkbaar intrinsiek verbonden met de racistische versie van Zwarte Piet. Hervormen van een kinderfeest om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse kinderen later een fijne herinnering aan dit feest zullen hebben kan er bij onze zogenaamd Liberale vrienden van de VVD niet in. “Dan mag je best dingen veranderen” is een onzinnige verklaring, weet iedereen die de discussie de afgelopen jaren heeft gevolgd.

De VVD valt hiermee -weer eens- haar zogenaamd liberale principes af. Want vergis je niet: Halbe treedt hier op als spreekbuis voor een landelijke politieke partij. Niet als privé-persoon, en zelfs niet als een volksvertegenwoordiger, met dit filmpje heeft hij de hele partij ferm aan de racistische kant van dit debat geplaatst.

En wat voor een debat. De wolven in het bos zijn weer los, en ditmaal huilt de voorganger van de VVD een flink potje mee. Is (twijfelachtig) electoraal gewin het nou echt waard om jezelf als politieke stroming volstrekt belachelijk te maken? Voor de VVD blijkbaar wel. Ze moeten ook wel, met de hete adem van het extreem rechtse gepeupel in de zogenaamd fatsoenlijke nek.