Grote Russische desinformatiecampagne op X/Twitter

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een grote Russische desinformatiecampagne op X/Twitter aan het licht gebracht. De Russen hebben meer dan 50.000 nepaccounts (bots) gecreëerd, die de afgelopen tijd ruim een miljoen Duitstalige tweets de wereld in hebben gestuurd. Het netwerk kwam aan het licht toen experts in opdracht van BuZa X/Twitter met speciale software analyseerden.

Het doel van de desinformatiecampagne is blijkbaar  de onvrede tegen de links-liberale Duitse regering te vergroten en de steun voor Oekraïne te ondermijnen. Kern van de campagne is de claim dat de Duitse regering de eigen bevolking verwaarloost, ten gunste van Oekraïne.

Elon Musk kondigde bij zijn aantreden als CEO aan op te zullen treden tegen bots, maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen. Integendeel: het eerste wat Musk deed was de interne mechanismen die desinformatiecampagnes buiten de deur moesten houden systematisch ontmantelen. Honderden medewerkers van Twitter werden door Musk zonder pardon op straat gebonjourd.

Bronnen: Spiegel (betaalmuur)

tagesschau

Uitgelichte afbeelding: By FlyingSinger – https://www.flickr.com/photos/flyingsinger/206206248, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10699842