Grote Prijsvraag! Amazon Wint!

Na een grote competitie onder 240 Amerikaanse steden heeft Jeff Bezos in zijn eindeloze wijsheid, deze week besloten de uitbreiding van zijn Amazon imperium te gunnen aan New York en Arlington (Virginia).

New York en Virginia zijn overeengekomen Amazon meer dan 3 miljard dollar belastingverlagingen te geven om nieuwe kantoorcomplexen te bouwen in New York en bij Washington, DC.

Amazon gaat 5 miljard investeren in het opzetten van deze uitbreidingen.
Bill de Blasio, de burgemeester van het ‘gelukkige’ NY, was verrukt en juichte:

“We krijgen hier een kans voor tienduizenden New Yorkers, alledaagse New Yorkers, kinderen die via onze openbare scholen kunnen opklimmen (…) om kans te maken bij Amazon. En niet alleen bij Amazon.We weten dat de aanwezigheid van Amazon de hele technische sector zal helpen opbouwen. (…) We zien een toekomst waarin die technische gemeenschap een half miljoen banen of meer kan zijn.”

In een interview met Amy Goodman en Juan González op ‘Democracy Now’gaf New York Assembly-lid (parlementslid van de staat NY) Ron Kim als commentaar:

Ik denk dat dit een geweldig voorbeeld is van een misplaatste technocratische democraat die zich verschuilt achter de megatechnologie en een verhaal aan het publiek verkoopt dat de big-tech elk probleem in onze gemeenschappen en de mensheid zal oplossen. Dat is niet het geval.
Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe mega-technologie kunstmatig waarde verhoogt. Dit is geen echte waarde. Echte waarde komt voort uit innovatie, creativiteit, kleine bedrijven, lokale economieën, circulatie van welvaart aan de basis van onze economieën. Dat vindt hier niet plaats.
Amazon, Uber, noem maar op, zijn allemaal gebaseerd op een ‘extractie-economie’ die is ontworpen om zoveel mogelijk geld en waarde uit onze gemeenschappen te zuigen. Dat zal niet bijdragen aan duurzame toename van banen of economische groei.”

Amazon claimt over deze twee locaties 50.000 banen te zullen scheppen binnen 10 jaar. Dat is gemiddeld niet meer dan 2.500 banen per jaar in NY. Een druppel op een gloeiende plaat.

Bedenk daarbij dat Amazon in een rap tempo aan het automatiseren is en dat binnen die tien jaar een aanzienlijk deel van het personeel vervangen is door robots.
Volgens de Bloomberg Billionaires Index, bedroeg het vermogenssaldo van Jeff Bezos, CEO van Amazon, op 1 januari $ 99 miljard. Op 1 mei was het $ 132 miljard, wat betekent dat het in slechts enkele maanden $ 33 miljard steeg. Als je dat verschil deelt door de 120 dagen van die periode, zul je zien dat hij $ 275 miljoen dollar per dag verdiende. deel dat met 24 uur op een dag om ongeveer $ 11,5 miljoen per uur te krijgen, het equivalent van ongeveer $ 191.000 per minuut, of, de knaller…, $ 3,182 per seconde. (volgens Bloomberg).

En vergelijk je dat met het jaarsalaris van de gemiddelde Amazonwerknemer, $ 28.000, haalde Jeff Bezos dat bedrag binnen in niet meer dan 10 seconden.
Eerder dit jaar schreef Stacy Mitchell een coverstory voor The Nation getiteld “Amazon wil niet alleen de markt domineren, het wil de markt worden”.
Beter kan het mijns inziens niet geformuleerd worden.