Grote overwinning voor Italiaanse fascisten bij regionale verkiezingen

De fascistische Lega heeft bij regionale verkiezingen in Umbria een grote overwinning behaald. Donatella Tesei, de kandidaat van de Lega, behaalde 57,5% van de stemmen. Vincenzo Bianconi, de kandidaat van de regerende Democratische Partij, bleef steken op 37%.

De overwinning van de Lega is des te opvallender omdat Umbria tot voor kort een links bolwerk was. De regio wordt al 50 jaar bestuurd door hetzij de communisten, hetzij de sociaal-democraten.

De kandidatuur van Tesei werd gesteund door Berlusconi’s Forza Italia en de extreemrechtse Fratelli d’Italia. Bianconi ontving steun van M5S, de coalitiepartner van de DP.

Voor de Italiaanse regeringscoalitie is de overwinning van de Lega een teken aan de wand. Matteo Salvini, de leider van de Lega, blies eerder dit jaar de coalitie met M5S op. Daarop ging die laatste met de Democratische Partij in zee. De overwinning van de Lega bewijst dat Salvini’s politieke rol allesbehalve uitgespeeld is.

In januari vinden regionale verkiezingen plaats in Emilia-Romagna, tot voor kort eveneens een links bolwerk. Mocht de Lega ook daar een verkiezingsoverwinning behalen dan ziet het er voor de regeringscoalitie slecht uit. Europa kan zich dan opmaken voor een door fascisten gedomineerde Italiaanse regering.

Bron: Politico