Grootste anti-regeringsbetoging sinds 1986 zet Michel I onder druk

In dichte drommen liep een bijzonder kleurrijke stoet door de straten van Brussel. Ruim 120.000 betogers kwamen op de been tegen de regeringen-De Wever. Onder de betogers waren veel vakbondsleden maar ook heel veel mensen uit het ruimere middenveld, de academische of de kunstwereld. Vakbonden wijzen er op dat dit slechts een begin is.

Dit was de grootste betoging tegen de regering sinds 1986. Toen was de woede gericht tegen minister van Begroting Guy Verhofstadt. Nu, bijna dertig jaar later, zijn de twee regeringen waarin N-VA de plak zwaait kop van Jut.

De NMBS verkocht uiteindelijk meer dan 80.000 speciale tickets voor deze betoging. De vakbonden legden ook nog eens 500 bussen in. Samen met alle mensen die op eigen kracht naar Brussel kwamen, zorgde dat voor een chaotische start van de betoging. Even werd het treinverkeer zelfs stilgelegd omdat de mensen niet snel genoeg uit het barstensvolle Noordstation geraakten.
Drummen

Vakbondsleiders van ABVV, ACV en ACLVB moesten de kop van de betoging vormden maar toen die – nochtans even voor het officiële startuur – vertrokken, waren al tienduizenden betogers aan de tocht richting Zuidstation begonnen.

Langs het parcours zorgden verschillende groepen voor animatie. Hart boven Hard, het samenwerkingsverband van sociale verenigingen en culturele wereld, had ervoor gezorgd dat niemand naast hen kon kijken. Zij hadden zich samen met een koor opgesteld aan het begin van het Brouckèreplein waar het drummen was. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be