Grootschalige pensioenstrijd op Britse universiteiten

In het Verenigd Koninkrijk voert universiteitspersoneel een grootschalige en bittere strijd over hun pensioenrechten. Stakers kwamen in opstand toen zij slechts enkele uren de tijd hadden om te reageren op een principe-akkoord dat hun vakbond had gesloten.

Leden van de University and College Union (UCU) behaalden in maart een belangrijke overwinning. Vakbondsleiders hadden een ‘overeenkomst’ bereikt met de werkgevers (UUK) na onderhandelingen over een bitter pensioenconflict. De Financial Times kraaide: ‘Stakende academici worden woensdag weer aan het werk verwacht.’ Maar actie door vakbondsleden veegde het akkoord van tafel en zorgde dat de stakingen doorgingen.

Sean Wallis is vicevoorzitter van UCU aan het University College London. Volgens hem heeft de staking ‘iedereen een les gegeven in serieuze vakbondsstrijd. Sinds 1984, toen mijnwerkers een besluit ver- wierpen om de acties te beëindigen, hebben mensen niet meer op zo’n manier de positie van de bond weten te veranderen’, zei hij. ‘Dat is een teken van de kracht, organisatie en de ernst waarmee elk lid van deze vakbond dit geschil wil doorzetten.’

De vakbond zond het akkoord op maandagavond 12 maart naar zijn leden. Binnen enkele uren riepen stakers op tientallen universiteiten massabijeenkomsten uit, die unaniem of in grote meerderheid tegen het akkoord stemden.

In Newcastle stemde een massale stakingsbijeenkomst van 183 mensen unaniem tegen het akkoord.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu