Groenen en ‘radicaal-links’ grote winnaars in Brussel; Wallonië kleurt dieprood

Het toch al rode Wallonië is gisteren pas écht dieprood geworden. De door corruptieschandalen geteisterde Parti Socialiste (PS) leed tijdens de gisteren gehouden gemeente- en provincieraadsverkiezingen zware verliezen. Grote winnaar was de linkse PTB.

Alleen in Brussel wist de PS zich te handhaven. De partij verloor 1 zetel, maar blijft met 17 zetels de met afstand grootste partij van de stad. Grote winnaar was ook hier de PTB-PVDA. De socialisten wonnen maar liefst 10% en krijgen 6 zetels in de nieuwe gemeenteraad. Ook de Groenen deden het goed. Ecolo-Groenen ging van 7 naar 9 zetels. Zwaar verlies was er voor de christen-democratische CDH/CD&V die gehalveerd werd. Ook de liberalen deden het slecht. De MR-VLD verloor 3 van de 10 zetels en valt waarschijnlijk buiten de nieuwe coalitie. De N-VA kreeg in in Brussel geen poot aan de grond: de reactionaire Vlaamse nationalisten kwamen niet verder dan 1 zetel.

Opmerkelijk was de goede score van de PvdA-PTB in de deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek, waar ze nu de derde partij is. In Sint-Gillis haalde de partij zelfs vanuit het niets 14%.

In Vlaanderen wist de N-VA zich redelijk te handhaven, al viel de uitslag uiteindelijk wat tegen. Niet meteen iets om vrolijk over te zijn, want teleurgestelde N-VA-kiezers lijken vooral overgelopen te zijn naar het fascistische Vlaams Belang. In Ninove in Oost-Vlaanderen, haalde Forza Ninove, de lijst van Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer, niet minder dan 40% van de stemmen binnen, wat tot feestelijke taferelen leidde:


N-VA-voorzitter Bart de Wever overweegt in Ninove een coalitie te vormen met  Forza Ninove. Daarmee zou het cordon sanitaire rond het VB effectief doorbroken worden. In Antwerpen maakte De Wever dan weer ouvertures richting de Groenen. Die voelen er echter weinig voor met de rechtse N-VA in zee te gaan.