Groene energie maakt vervuilende energiecentrales overbodig

De moederbedrijven van Nuon en Essent, het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall en Duitse bedrijf RWE, maken zware verliezen, die in de miljarden lopen. Oorzaak er is te veel groene stroom op het elektriciteitsnet, dure vervuilende en enorm veel CO2 producerende energie centrales staan daarom stil.

“De elektriciteitsmarkt in Europa is dramatisch aan het veranderen”, zegt de topman van Vattenfall. “Door de economische crisis daalde de vraag, en die is nog steeds niet hersteld. Tegelijkertijd stijgt het aanbod van goedkope zonne- en windenergie.”

Sinds de Duitse Energiewende is er veel groene energie beschikbaar op het elektriciteitsnetwerk. Een groot aantal peperdure gas- en kolencentrales zijn daardoor overbodig. Zo ook de Magnumcentrale in de Eemshaven. De centrale kostte ruim een miljard euro, maar staat nog steeds voor tweederde stil.

(bron)

Het bericht is opvallend omdat de bruine energie lobby ons keer op keer wil overtuigen dat groene energie geen alternatief biedt. Die spin moet nu toch definitief naar het sprookjesboek worden verwezen.

Met deze kennis zouden alle plannen voor nieuwe fossiele-energiecentrales in de koelkast moeten worden gezet of gewoon weggemieterd en moeten we net als Duitsland alles inzetten op een Nederlandse “Energiewende”.