Grieks akkoord nabij, Duitsland ligt dwars

Het derde steunpakket voor het in grote nood verkerende Griekenland kan komende week, uiterlijk vrijdag 14 augustus 2015, van kracht worden. Dat melden Reuters, verschillende Griekse media en de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Het Griekse parlement zou dan komende donderdag met de onderhandelingsresultaten moeten instemmen. Ondanks de bestaande onenigheid binnen de grootste Griekse regeringspartij Syriza, lijkt dat slechts een formaliteit.

Griekenland heeft de komende drie jaar 86 miljard euro nodig om zijn schulden te betalen en om de eigen banken te steunen. Het grootste deel van dit geld zal afkomstig zijn van het ESM (Euro Stabiliteitsmechanisme) dat het ingelegde geld van de Eurolanden en dus ook dat van de burgers beheert.

Volgens FAS hebben de vier schuldeisers, de Troika plus het ESM, gisteren overeenstemming met Griekenland bereikt over de door het inmiddels uitgezogen land te nemen bezuinigingsmaatregelen. Het document telt 27 pagina’s draconische bezuinigingen en voornemens.

Waar het verzet binnen Syriza kansloos lijkt te zijn is de verwachting dat met name Duitsland nog roet in het Griekse eten kan en wil gooien. Zo stelde de Duitse financiële vertegenwoordiger Thomas Steffen tijdens een telefonische vergadering dat Griekenland toch eerst zijn vluchtelingenprobleem moest oplossen alvorens het steunpakket verleend zou kunnen worden.

Deze voorwaarde werd door andere Eurolanden weggehoond, waarop de Duitse vertegenwoordiger slechts 20 miljard van de benodigde eerste tranche van 30 tot 35 miljard beschikbaar wilde stellen.

Opnieuw blijken het de Duitsers te zijn die het Griekenland zo moeilijk mogelijk willen maken. Dat dit zou gebeuren mag geen verrassing zijn. Mocht de Eurogroep akkoord gaan met het derde steunpakket dan moet nog een aantal parlementen van de Eurolanden de steun aan Griekenland goedkeuren. Het blijft een gebed zonder end, tenzij Duitsland een genadeklap aan Griekenland uitdeelt en er een geheel nieuwe situatie ontstaat.

Bron