Griekenland in de uitverkoop

Volgens Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep en nooit sociaaldemocraat geweest, moet de uitverkoop van Griekse staatseigendommen als kans voor het aantrekken van grote investeerders gezien worden.

Griekenland telt ca. 6000 eilanden en eilandjes. Veel van die eilanden zijn particulier bezit en worden van generatie op generatie vererfd.

Vastgoedondernemer Allessandro Proto ziet zijn kans schoon en heeft inmiddels samen met de Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffet het eiland Agios Thomas aangeschaft. De koopprijs zou ongeveer 15 miljoen euro hebben bedragen.

Al veel eerder schaften Russische superrijken Griekse eilanden aan, maar dan wel voor veel hogere prijzen.

Johnny Depp en het paar Angelina Jolie en Brad Pitt, wie kent ze niet, zouden inmiddels ook een Grieks eiland willen kopen. Het bezit van een of meerdere Griekse eilanden wordt als ultiem statussymbool gezien.

Dit is allemaal mogelijk dankzij de door de Europese Unie geëiste verwijdering van juridische obstakels die de Griekse overheid had opgeworpen. Dit om de uitverkoop van deze lidstaat vlotjes te laten verlopen.

Het bezit van een eiland garandeert geen absolute privacy. Nog steeds is in Griekenland wettelijk bepaald dat stranden van eilanden openbaar zijn. Maar daar zullen de deurwaarders van Europa wellicht snel verandering in laten brengen.

Bron: Warren Buffett kauft sich in Griechenland ein