Griekenland: “Enorme schulden voor wapens die het niet nodig heeft”

De Nederlandse econoom Frank Slijper publiceerde onlangs het rapport “Wapens, Schuld en Corruptie: Militaire uitgaven en de crisis van de EU“. Het toont een verband tussen de schuldencrisis en de hoge niveaus van militaire uitgaven in het zuiden van Europa. Een gesprek met de auteur: “Een krankzinnig niveau van militaire uitgaven heeft Griekenland in enorme schulden gestort voor wapens die het niet nodig heeft.”

Frank Slijper is een Nederlandse econoom gespecialiseerd in vraagstukken over wapenhandel en militarisering. Hij is onderzoeker aan het in Amsterdam gevestigde Transnational Institute en hoofd van de NGO-campagne tegen Wapenhandel. Zijn publicaties over het militair-industrieel complex van de Europese Unie, het ruimtevaartbeleid van de EU en het Europees Defensieagentschap vormen een fundamentele bijdrage aan de analyse van huidige processen van militarisering.

Zijn recentste TNI-rapport Wapens, Schuld en Corruptie: Militaire uitgaven en de crisis van de EU toont het inherente verband tussen de schuldencrisis en de hoge niveaus van militaire uitgaven in het zuiden van Europa. Het navolgende gesprek spitst zich toe op de Griekse zaak, maar de implicaties van Slijpers beweringen gelden ook voor andere Europese landen en zijn van belang voor elke betrokken burger. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be